Lumea pe scurt

05 Iunie 2007

Comuniştii pierd teren în Republica Moldova

Partidul Comuniştilor a înregistrat cel mai important recul, în-tr-un scrutin naţional desfăşurat în Republica Moldova, după 1989. Centralizarea a peste 60% din datele de la alegerea consiliilor raionale şi a consiliilor municipale Chişinău şi Bălţi arată că Partidul Comuniştilor a înregistrat 35,79% din sufragiile exprimate, o scădere cu 12% faţă de 2003. Pe locurile următoare se situează Alianţa Moldova Noastră cu 15,8% (faţă de 20% acum 4 ani), Partidul Democrat cu 10,08% (faţă de 7,6%), Partidul Popular Creştin Democrat cu 7,98% (faţă de 8,8% în 2003) şi Partidul Liberal cu 5,52%. La Chişinău, după numărarea a 91% din voturi, în frunte se află actualul viceprimar interimar, Veaceslav Iordan, cu 28,57% din voturi, urmat de candidatul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, cu 24,62%. Chirtoacă a declarat că va merge până la capăt şi că este convins că la Chişinău se va produce schimbarea care este aşteptată de 15 ani.

Libanul, aproape de un nou război civil

Militanţii islamişti au atacat, ieri, trupele libaneze care asigurau securitatea unei alte tabere de refugiaţi din sudul ţării, ucigând doi militari şi riscând să provoace o instabilitate internă pe termen lung. Confruntările au izbucnit, duminică, la intrarea în tabăra Ain al-Hilweh, şi au reprezentat, probabil, o încercare de a deschide un nou front în sudul ţării pentru a determina reducerea presiunii la care sunt suspuşi militanţii islamişti implicaţi în ciocnirile de la Nahr al-Bared din nordul ţării. Alături de cei doi militari libanezi, au murit şi un civil şi doi militanţi în confruntările izbucnite lângă tabăra de la Ain al-Hilweh, cea mai mare din Liban, au declarat surse din cadrul armatei şi serviciilor de securitate. Între timp, forţele guvernamentale mobilizează trupe din ce în ce mai numeroase şi mai bine înarmate pentru a stăvili extinderea unui conflict care ar putea zdruncina din nou fragila stabilitate a ţării.

Iranul îşi reînnoieşte ameninţările

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că libanezii şi palestinienii au apăsat „butonul numărătorii inverse“ pentru Israel. „Cu ajutorul lui Allah, butonul numărătorii inverse pentru distrugerea regimului sionist a fost apăsat de către copiii Libanului şi Palestinei“, a declarat Ahmadinejad într-un discurs. Liderul iranian, care a suscitat nemulţumirea Occidentului în urmă cu doi ani, când a declarat că Israelul ar trebui „şters de pe hartă“, a făcut ulterior dese referiri la distrugerea statului evreu deşi susţine că Iranul nu reprezintă o ameninţare. Pe de altă parte, liderul spiritual ayatollahul Ali Khamenei a reafirmat, ieri, la Teheran, în cadrul ceremoniei de comemorare a 18 ani de la moartea fondatorului Republicii Islamice, imamul Khomeiny, ambiţia Iranului de a nu ceda în faţa nici unei ameninţări atunci când este vorba de problema apărării drepturilor sale în domeniul nuclear. Potrivit acestuia, lumea s-a convins deja că Iranul nu va ceda în faţa nici unei ameninţări atunci când este vorba de a-şi apăra drepturile. Khamenei i-a acuzat pe duşmanii ţării sale de a fi declanşat un „război psihologic“ şi de tentativa de a diviza naţiunea iraniană.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!