Mai mult sport în şcoli, mai puţină violenţă

01 Octombrie 2007

Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ) consideră că „violenţa elevilor poate fi evitată prin implicarea acestora în sport“, astfel că, pentru reducerea violenţei din şcoli, şefa ISJ îi sfătuieşte pe dascăli să îndrume elevii spre diverse activităţi, mai ales activităţi sportive.

Pentru a reduce incidentele din unităţile de învăţământ, ISJ va recomanda ca elevii şi cadrele diactice să poarte ecusoane. De asemenea, un rol împortant îl vor avea paznicii, gardienii, elevii şi cadrele didactice de serviciu. De asemenea, cadrele didactice şi părinţii sunt sfătuiţi de ISJ să direcţioneze copiii spre activităţi extraşcolare, cele mai indicate fiind activităţile sportive. „Dascălii ar trebui să-i sfătuiască pe părinţi să-şi implice copiii în activităţi care să contracareze impulsurile de agresivitate care apar la această vârstă, marcată de crize de personalitate“, a spus Camelia Gavrilă, şefa ISJ.

Pentru evitarea situaţiilor neplăcute, generate de pătrunderea unor persoane străine agresive, şcolile pot să-şi creeze ecusoane personalizate, cu sigla unităţii de învăţământ. Nu în ultimul rând, conducerea ISJ a transmis către şcoli obligativitatea de a respecta cu seriozitate programul elevilor şi al profesorilor de serviciu, chiar şi pe timpul pauzelor. Şcolile care nu au camere video pot să-şi instituie un sistem propriu de acces al elevilor pe bază de interfon cu cartelă. „Am mai avut solicitări pentru angajarea a încă zece paznici, dar unităţile care stau bine din punct de vedere finaciar au recurs deja şi la încheierea unor contracte cu firme de pază“, a spus Camelia Gavrilă.

De asemenea, ISJ şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie vor realiza o hartă cu zonele cele mai periculoase din oraş. „Vrem să monitorizăm zonele în care în trecut s-au desfăşurat evenimente violente. Ne referim aici la cele din apropierea grupurilor şcolare, a şcolilor de arte şi meserii sau a şcolilor generale din cartierele mai mărginaşe“, a spus Camelia Gavrilă. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!