Sănătate
Mai mulţi beneficiari ai programelor de sănătate

Mai mulţi beneficiari ai programelor de sănătate

Mariana Bahcevan, 07 Aprilie 2017

Peste un milion de bolnavi vor beneficia în acest an de programele naţionale de sănătate curative, susțin reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Este vorba despre accesul la teste pentru depistarea diabetului zaharat, la tratarea malformațiilor cardiace congenitale sau la implanturi cohleare bilaterale.

În cadrul Programului naţional de diabet zaharat, se vor acorda trimestrial până la 400 de teste de automonitorizare pentru fiecare copil cu diabet zaharat insulinodependent cuprins în program, anunță conducerea CNAS într-un comunicat de presă, preluat de Agerpres. Reprezentanții insti­tuției afirmă, totodată, că efectuarea analizei hemoglobinei glicozilate (HbA1c) se va putea emite şi de medicii de familie, nu numai de către diabetologi.

În cadrul Programului naţio­nal de boli cardiovasculare, se extinde tratarea malformaţiilor cardiace congenitale prin proceduri de cardiologie intervenţională la pacienţii adulţi. Iar în cadrul Programului naţional de tratament al surdităţii prin proteze auditive implantabile, bolnavii vor putea beneficia de implanturi cohleare bilaterale, tipul de implantare - uni­laterală sau bilaterală, simul­tană sau secvenţială - urmând să fie stabilit de medicii specialişti, în funcţie de specificul fiecărui pacient în parte.

De asemenea, conducerea CNAS mai anunță că „Programul naţional de tratament pentru boli rare se extinde pentru trei noi afecţiuni: fibroza pulmonară idio­patică, distrofia musculară Duchenne şi angioedemul ereditar. Programul naţional de tratament al hemofiliei şi talasemiei a fost adaptat noului protocol terapeutic elaborat de comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii şi a fost extins pentru hemofilia dobân­dită”.
Potrivit sursei citate, pentru susţinerea financiară a extinderii programelor naţionale, bugetul CNAS pe anul 2017 este de peste 4,9 miliarde de lei, cu o creştere de 24,1% a sumelor alocate medicamentelor specifice. Pentru creşterea accesibilităţii la tratament a bolnavilor beneficiari de programe naţionale de sănătate curative, în lista unităţilor sanitare care derulează cele 14 programe gestionate de CNAS se introduc alte 59 de unităţi care au îndeplinit criteriile din chestionarele de evaluare prevăzute de legislaţia în vigoare. Noile unităţi sanitare vor derula în principal activităţi din programele de boli cardiovasculare, ortopedie, diabet şi boli rare.

Guvernul a aprobat, zilele aces­tea, programele naţionale de sănătate pentru anii 2017-2018, urmând ca, începând cu 1 aprilie 2017, Ministerul Sănătății să deruleze şi să finanţeze 15 programe naţionale cu impact major asupra sănătăţii publice, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Cele 14 programe naţionale de sănătate curative derulate și finanțate de CNAS au în vedere boli cardiovasculare, oncologie, tratamentul surdităţii prin proteze auditive implantabile (implant cohlear şi proteze auditive), diabetul zaharat, tratamentul bolilor neurologice, al hemofiliei şi talasemiei, tratamente pentru boli rare; sănătate mintală; boli endocrine; ortopedie; transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană; supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică; terapie intensivă a insuficienţei hepatice; diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!