Theologica
Maica Domnului în icoană

Maica Domnului în icoană

Icoana este un dar de la Dumnezeu prin inspirația iconarului și cinstirea ei merge către Cel care este înfățișat în ea - dacă vorbim de Domnul Iisus Hristos, sau către cei care sunt înfățișați în ea - Maica Domnului și sfinții Bisericii. Lumea creștină este binecuvântată cu multe icoane făcătoare de minuni, dintre care cele mai multe sunt închinate Maicii Domnului.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel spune că „în Ortodoxie, icoana Maicii Domnului este totdeauna icoana Născătoarei de Dumnezeu purtând Pruncul pe braţul stâng, lângă inimă, şi arătându-L lumii cu mâna dreaptă, pentru că toată cinstirea, toată slava, toată preţuirea ei vin din faptul că ea L-a născut pe El în lume ca Mântuitor al lumii”.

Iconografii din toate timpurile au încercat să o prezinte pe Maica Domnului cât mai frumoasă, blândă, demnă și slăvită pe cât au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mâhnită și alteori îndurerată, dar plină de tărie spirituală și de înțelep­ciune. Doamna Preacurată este prezentată întotdeauna cu capul acoperit cu o năframă, care îi cade pe umeri, conform cu tradiția iudaică din acele vremuri. Această năframă sau acoperământ de cap este, de obicei, roșu pentru a simboliza suferința și sfințenia astfel obținută. Sub această năframă, hainele îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului.

Sunt pictate și trei stele, una pe frunte și câte una pe fiecare umăr al Maicii Domnului. Aceste stele simbolizează fecioria. Maica Domnului a fost fecioară înainte, în timpul sarcinii și după Nașterea Domnului. Aceste trei stele mai sunt și simbolul Sfintei Treimi. Uneori, a treia stea este acoperită de chipul Mântuitorului Copil, a doua persoană a Sfintei Treimi.
Tradiția creştină îi atribuie Sfântului Apostol Luca cinstea de a fi pictat prima icoană a Maicii Domnului.

Una dintre icoanele Maicii Domnului este şi „Prodromiţa” de la Schitul Românesc „Sfântul Ioan Botezătorul”-Prodromu din Sfântul Munte Athos, pe care o sărbătorim astăzi. Este o icoană făcătoare de minuni „nefăcută de mână omenească”. De-a lungul vremii au fost făcute câteva copii, dintre care unele au rămas în Sfântul Munte, iar altele au fost trimise în România, între acestea este şi cea de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!