Mănăstirea Vlădiceni are un nou stareţ

ştefan Mărculeţ, 18 Iunie 2007

Ieri, 17 iunie, la Mănăstirea Vlădiceni a fost instalat ca stareţ protos. Arsenie Butnaru. Decizia de numire a părintelui Arsenie în funcţia de stareţ al Mănăstirii Vlădiceni a fost dată vineri, 15 iunie, de către IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.

Instalarea noului stareţ a fost făcută de o delegaţie a IPS Mitropolit Daniel, condusă de exarhul zonei Iaşi, arhim. Dosoftei Şcheul. La ceremonie au mai participat arhim. Timotei Aioanei, exarhul cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, părintele Metodie Oprică, stareţul Mănăstirii Hlincea, şi părintele Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia. După Sfânta Liturghie a fost citită decizia de instalare a noului stareţ, în faţa obştii şi a credincioşilor veniţi în număr mare să-l cunoască pe părintele Arsenie. „Am fost plăcut surprins când am văzut atâţia credincioşi, care au venit să-l vadă pe părintele Arsenie, care până acum a slujit cu noi la Catedrala mitropolitană. Sper ca acest lucru să-i dea curaj în noua sa misiune“, ne-a declarat părintele Dosoftei Şcheul. Părintele exarh i-a înmânat noului stareţ mantia şi bastonul, urmând ca rugăciunea de instalare să o citească IPS Mitropolit Daniel în perioada imediat următoare.

La finalul slujbei, părintele Timotei Aioanei a prezentat celor de faţă câteva repere din viaţa noului stareţ. Astfel, părintele Arsenie a fost pentru câteva luni din anul 1985 ucenic al părintelui Cleopa, după care a intrat în obştea Mănăstirii Sihăstria. În 1989 a fost hirotonit ierodiacon, iar în 1991 a fost adus la Catedrala mitropolitană din Iaşi. La 25 martie 1996 a fost hirotonit ieromonah, iar în urmă cu doi ani a fost ales administrator al Căminului monahal „Sf. Gheorghe“ şi al celorlalte clădiri din incinta Mitropoliei. „Cu dragostea lui cea mare, cu smerenia sa deosebită, părintele Arsenie a fost duhovnicul multor credincioşi din Iaşi. A cântat în Corul «Altarul», a slujit cu noi la Catedrala mitropolitană, s-a rugat cu noi mereu la racla Sfintei Cuvioase Parascheva“, a arătat arhim. Timotei Aioanei.

În cuvântul de mulţumire, părintele Arsenie Butnaru a arătat că a primit această ascultare cu mari emoţii şi cu hotărârea de a intensifica viaţa duhovnicească a mănăstirii. „Mănăstirea trebuie să fie în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor. De aceea, credincioşii trebuie să găsească aici o mângâiere şi ne propunem să îmbogăţim viaţa liturgică şi să terminăm casa de oaspeţi, unde credincioşii, mai ales cei suferinzi, pot veni să se liniştească“, ne-a declarat părintele Arsenie.

Vă amintim că în seara de 10 iunie fostul stareţ al Mănăstirii Vlădiceni, protos. Meletie Cucoară, a trecut la Domnul, ceea ce a determinat alegerea unui nou stareţ pentru mănăstirea ieşeană.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!