Transilvania
Manifestarea „Întâlnirea moţilor cu istoria“, a 44-a ediţie

Manifestarea „Întâlnirea moţilor cu istoria“, a 44-a ediţie

05 Iulie 2016

La Dupăpiatră-Cheia, comuna Buceş, judeţul Hunedoara, a avut loc duminică, 3 iulie, a 44-a ediţie a „Întâlnirii moţilor cu istoria", manifestare cu caracter religios, cultural, istoric şi patriotic. Sărbătoarea aminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când moţii, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi au învins trupele maghiare. În amintirea acestui eveniment, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce.

La Dupăpiatră-Cheia din comuna Buceș, judeţul Hunedoara, a avut loc evenimentul intitulat „Întâlnirea moţilor cu istoria", la care a fost săvârşită slujba Parastasului pentru toţi eroii și martirii neamului românesc, de către un sobor de preoţi în frunte cu părintele Florin Dobrei, consilier cultural al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, şi cu protopopul de Brad, Ioan Petru Diniş. Manifestarea a debutat cu imnul de stat al României, interpretat de o fanfară militară, apoi au urmat depunerile de coroane la crucea „Crăișorului munților", Avram Iancu, din partea oficialităţilor.

În prima duminică a lunii iulie, de 44 de ani, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai, se adună în semn de respect şi de recunoştinţă pentru a păstra memoria celor ce s-au jertfit pentru apărarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale. Sărbătoarea de la Dupăpiatră amintește, an de an, de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele maghiare au încercat să se retragă din faţa românilor, iar moţii însuflețiți de exemplul personal al preotului ortodox Simion Groza din Rovina, au luptat şi au învins. În amintirea acestei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o cruce pe care stă scris: „Aici românii moți, sub conducerea lui Avram Iancu și a tribunilor săi, au luptat și au învins la 19 mai 1849. Honor et patria".

În mesajul transmis cu acest prilej de reprezentantul Episcopiei Devei și Hunedoarei, pr. Florin Dobrei, consilierul cultural al eparhiei, a subliniat impor­tanța comemorării evenimentelor zbuciumate din istorie și care ar trebui să constituie prilej de meditație și o lecţie de demnitate. De asemenea, s-a mai arătat că evenimentele de la Dupăpiatră și Ţebea, sărbătorile craiului Apusenilor, Avram Iancu, arată patriotismul viu al românilor. (Pr. Mihai Ioan Todoran)


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!