Banat
Manifestări culturale în memoria părintelui Teofil Părăian

Manifestări culturale în memoria părintelui Teofil Părăian

Răzvan Fibișan, 17 Aprilie 2018

În perioada 17-18 aprilie din anul Centenarului Marii Uniri, la Timișoara se va desfăşura seria de evenimente `Vremea Bucuriei” organizate în memoria părintelui Teofil Părăian. Evenimentul, ajuns la a IX-a ediție, va avea ca temă „Viața, între rațiune și credință”.

Tema din acest an vizează transdisciplinaritatea, un domeniu de mare actualitate în comunitatea internaţională a cercetătorilor interesaţi de dialogul dintre ştiinţă, spiritualitate şi societate. Manifestările culturale vor aduce în fața publicului timișorean un renumit om de știință, Basarab Nicolescu, fizician teoretician la CNRS (Centre National de Recherches Scientifiques) de la Universitatea din Paris, membru de onoare al Academiei Române, președinte al CIRET (Centre International de Recherches et Études Transdisciplinaires), director al colecţiei `Transdisciplinarité”, doctor honoris causa al Universității de Vest din Timișoara. Recent, activitatea științifică a lui Basarab Nicolescu a fost recunoscută la cel mai înalt nivel, prin confirmarea experimentală a conceptului său de ODDERON de către cercetătorii de la CERN (Orga­nizația Europeană pentru Cercetare Nucleară).

Basarab Nicolescu se interesează de multă vreme de relațiile dintre știință și artă, știință și poezie, știință și filozofie. Prin conceptul de transdisciplinaritate, el propune o înțelegere a legăturilor invizibile dintre om, cosmos și sacru, așezând ştiinţa şi religia la masa dialogului pentru găsirea unui terţ nedeterminat, ascuns, condiție a respon­sabilității și libertății noastre, a iubirii întrupate în umanitate.

Părintele Teofil Părăian a fost unul din duhovnicii ortodocși cu cea mai mare deschidere spre dialogul științei cu credința, convingerea sa exprimată fiind aceea că „știința se ocupă de legile Universului şi ale existenței (...), iar credința nu face știinţă, ci face conștiință”.

„Prin dialogul cu academicianul Basarab Nicolescu ne propunem să privim spre viitorul relației rațiune-credință, depă­șind blocajele gândirii formale care găsește în contradicție temeiul suficient pentru stoparea dialogului și să abordăm relația dintre credință și cunoașterea rațională ca fapt de viață, ca angajament propriu ființei umane preocupate atât de îndumnezeirea firii, cât și de înțelegerea contradicțiilor acesteia: ingineria genetică, transumanismul, in­teli­gența artificială, clonarea etc.”, au declarat organizatorii.

Programul manifestărilor „Vremea Bucuriei”

În ziua de marţi 17 aprilie, ora 19:00, în Aula Universităţii de Medicină şi Farmacie Timi­șoara, Piața Eftimie Murgu nr. 2, va avea loc conferința cu tema „Informația naturală, informația spirituală și Terțul Ascuns”. Invitat: academician Basarab Nicolescu. Conferința va fi moderată de conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș de la Universitatea de Vest din Timișoara.

În ziua de miercuri 18 aprilie, ora 18:30, la Muzeul de Artă Timișoara, Piața Unirii nr. 1, Sala Barocă, va avea loc dezbaterea cu tema: „Creație, evoluție, tra­diție”. Participă: academicianul Basarab Nicolescu, pictorul Silviu Oravitzan, părintele protosinghel Mihail de la Schitul Chirpăr, judeţul Sibiu, prof. univ. dr. arh. Teodor Gheorghiu, arh. Eugen Vaida, arh. Diana Belci, conf. univ. dr. Claudiu Mesaroș. În cadrul dezbaterii, Theodor Alexandru Rădulescu va susține scurte momente muzicale la pian și nai. Tot în această zi, holul Sălii Baroce va găzdui expoziția „Casa cu Har”, ediția a III-a: Școala de vară de restaurare, Casa memorială „Teofil Părăian“ din satul Topârcea, judeţul Sibiu, proiect coordonat de Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT, în parteneriat cu Asociația Monumentum, Primăria Ocna Sibiului și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara, cu sprijinul Uniunii Arhitecţilor din România.

Evenimentele „Vremea Bucuriei” sunt organizate de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei și Asociația pentru Patrimoniu Activ PACT, în parteneriat cu Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timișoara și Muzeul de Artă Timișoara.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!