Transilvania
Foto: Darius Echim

Manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, în comuna Iara, județul Cluj

Darius Echim, 19 Noiembrie 2018

Mai multe manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri au avut loc în comuna Iara, județul Cluj, în prezența Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a sfințit noua capelă mortuară din localitate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, între care inspectorul eparhial, pr. Vasile Nemeș, protopopul de Turda, Daniel Crișan, parohul Vasile Arion și preoți din parohiile învecinate. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură, iar primarul comunei Iara, Ioan Dorin Popa a mulțumit ierarhului pentru prezența la acest eveniment al comunității.  

Apoi, în parcul din centrul localității, unde a fost amplasat recent un bust al eroului Ioan Arion, IPS Mitropolit Andrei a săvârșit o slujbă de binecuvântare și a rostit rugăciuni pentru iertarea sufletului eroului național, veteran al Primului Război Mondial și martir al Unirii de la 1918. Ierarhul a evocat pe eroul Ioan Arion, ucis în gara din Teiuș, într-un tren care ducea, în data de 30 noiembrie 1918, delegaţi din Cluj la Marea Adunare de la Alba Iulia, el fiind cel care purta steagul tricolor al satului său natal Agriș, comuna Iara.

Au mai luat cuvântul primarul din Iara, Ioan Dorin Popa, primarul din Teiuș, Mirel Hălălai, prof. Laurențiu Mera și prof. univ. dr. Emil Luca. Au urmat depuneri de flori și coroane la bustul martirului Ioan Arion și defilarea gărzii de onoare formată din efective ale Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj.  La eveniment a participat și o delegație din Teiuș, oficialități, primari și preoți din localitățile învecinate, cadre didactice și elevi de la școlile din Iara, Băișoara și Teiuș. Manifestările au continuat cu lansarea broșurii „Stegarul Ioan Arion, primul Martir al Unirii”, iar elevii de la Școala Gimnazială din Iara au susținut un program artistic dedicat Centenarului.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!