Banat
Manifestări dedicate Marii Uniri la Timișoara

Manifestări dedicate Marii Uniri la Timișoara

Pr. Marius Mircia, 10 Decembrie 2018

Joi, 6 decembrie a.c., în Aula Filialei Timișoara a Academiei Române, bd. Mihai Viteazul nr. 24, a avut loc sesiunea solemnă dedicată Centena­rului Unirii. Având ca motto cuvintele istoricului Nicolae Iorga: „Unirea românească nu este legată de anumite momente, ci este zbaterea sufletească necontenită a unui întreg popor, creat unitar pentru a trăi şi pentru a rămânea în aceeaşi unitate neîntreruptă, este în mare parte şi întruparea unei epoci de renaştere naţională”, în Aula Academiei Române din Timișoara au avut loc mai multe comunicări și lansări de carte, care şi-au propus să evidențieze importanța Marii Uniri pentru noi românii.

Cu binecuvântarea Părintelui Mitropolit Ioan, la acest eveniment au fost pre­zenți pr. dr. Ionel Popescu, vicar eparhial, și pr. Zaharia Pereș, consilier cultural.

În cadrul sesiunii de comunicări au susținut referate: acad. Ion Otiman Păun: „Doi francezi celebri: general Henri Mathias Berthelot și profesorul Emmanuel De Martonne - cum au cunoscut poporul român”, pr. dr. Ionel Popescu: „Biserica bănățeană și Marea Unire”, istoricul dr. Vasile Dudaș: „1 Decembrie în Banat”, prof. dr. Dumitru Tomoni: „Bănă­țeni spre Alba Iulia”, prof. univ. dr. Crișu Dascălu: „Cei doi ani ai Marii Uniri și cei 20 de ani ai României Mari”. Apoi a urmat vizionarea filmului documentar „Nașterea unei națiuni”, producție a TVR, Studioul Timi­șoara, realizator Vasile Bogdan.

De asemenea, au avut loc și lansări importante de carte, pentru a dovedi implicarea Bisericii bănățene și a comunității laice de aici în realizarea Marii Uniri de la 1918. În acest sens s-au lansat următoarele cărți: „Banatul și Marea Unire. Bănățeni la Alba Iulia”, Timișoara, Editura Partoș, 2018 (prezentată de dr. Vasile Dudaș), „Biserica și națiunea la românii din Banat și Transilvania”, Cluj-Napoca, Editura Mega, 2018 (prezentată de dr. Adrian Ardeț), Ionel Bota - „Oraviţa şi contribuţia ţinutului cărăşan la Marea Unire a Românilor, 1 Decembrie 1918”, Timișoara, Editura David Press Print, 2018 (prezentată de dr. Ionel Bota), Academia Română, filiala Timișoara, Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu” - „Pe urmele generalului Henri Mathias Berthelot în România”, Timișoara, Editura David Press Print, 2018 (prezentată de dr. Florin Corneliu Popovici).

În încheierea festivităților, a urmat un recital de colinde sus­ținut de corul Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timi­șoara, dirijat de pr. Radu Bogdan. Evenimentul a fost organizat de Academia Română, filiala Timi­șoara - Institutul de Studii Banatice „Titu Maiorescu”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!