Moldova
Mari duhovnici pomeniţi la Mănăstirea Pogleţ

Mari duhovnici pomeniţi la Mănăstirea Pogleţ

Constantin Ciofu, 28 August 2018

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a oficiat sâmbătă, 25 august 2018, la Mănăstirea Pogleţ slujba Parastasului pentru ieromonahul Calistrat Ifrim, la împlinirea a nouă ani de la naşterea sa în ceruri.

Pentru obştea Mănăstirii Pogleţ, sfârşitul lunii august are o semnificaţie deosebită, deoarece este legat de momentul naşterii în ceruri a marelui duhovnic al acestei oaze de spiritualitate moldavă, ieromonahul Calistrat Ifrim. Sâmbătă, 25 august 2018, un sobor de preoţi, sub protia protosinghelului Benedict Carp, stareţul Mănăstirii „Sfântul Sava” - Berzunţi, a săvârşit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost pomenit marele duhovnic Calistrat Ifrim al Mănăstirii Pogleţ. După Sfânta Liturghie, soborul preoţilor şi credincioşii prezenţi s-au deplasat la mormântul părintelui Calistrat aflat în cimitirul mănăstirii, unde a fost săvârşită slujba Parastasului de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la împlinirea a nouă ani de la naşterea în ceruri.

Totodată, a fost săvârşită şi slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Arhiepiscop Adrian Hriţcu, înmormântat în acelaşi cimitir, de la a cărui trecere în viaţa veşnică s-au împlinit anul acesta, la 23 februarie, cinci ani.

În cuvântul de învăţătură rostit celor prezenţi, cei mai mulţi dintre ei foşti ucenici ai celor pomeniţi, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a vorbit despre perioada istorică delicată în care aceştia şi-au desfăşurat misiunea: „Înaltpreasfinţitul Părinte Adrian a fost un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care s-a străduit mult în Occidentul secularizat pentru a aduna oile cuvântătoare ale Ortodoxiei, într-un timp în care Biserica era restricţionată să-şi desfăşoare misiunea ei eternă în spaţiul strict ecleziastic. Şi Înaltpreasfinţia Sa, dar şi părintele duhovnic Calistrat au fost oameni care au ştiut să ţină aprinsă candela Ortodoxiei româneşti, a tradiţiilor care definesc şi împodobesc identitatea noastră spirituală şi naţională”.

De asemenea, ierarhul a îndemnat pe credincioşii prezenţi să păstreze vie amintirea părinţilor lor spirituali şi să împlinească sfaturile primite de la aceştia: „Pe toţi care au avut îndrumători spirituali pe cei doi pomeniţi îi îndemn să ţină bătătorită calea care vine către mormintele lor şi către acest loc minunat marcat de crucile lor”.

Totodată, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim a mulţumit arhimandritului Clement Haralam, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale din Bucureşti, pentru că a fost prezent la acest moment liturgic. Soborul preoţilor, maicile şi credincioşii prezenţi s-au deplasat la locul unde a fost ctitorită o troiţă în amintirea arhimandritului Arseniei Voaideş, cel care, împreună cu cei doi părinţi spirituali pomeniţi, a ctitorit viaţa monahală a obştii de la Pogleţ. Stavrofora Luciana Afloarei, stareţa Mănăstirii Pogleţ, a mulţumit Arhiepiscopului Romanului şi Bacăului, preoţilor şi pelerinilor pentru că s-au rugat pentru odihna vrednicilor slujitori.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!