Theologica
Maria din Magdala, mironosiţa care L-a văzut pe Domnul Vieţii

Maria din Magdala, mironosiţa care L-a văzut pe Domnul Vieţii

Duminică le-am sărbătorit împreună pe femeile mironosiţe. În prim-plan între femeile mironosiţe o avem pe Sfânta Maria Magdalena, sărbătorită de Biserica noastră în data de 22 iulie. Sfânta Maria Magdalena era din seminţia lui Neftalim. S-a numit Magdalena după localitatea Magdala, din Galileea de Sus, unde s-a născut sau a trăit mai mult, oraş aşezat cam la 5 km spre nord de Marea Galileei. Este femeia din care Mântuitorul Iisus Hristos a scos şapte demoni (Luca 8, 2) şi care împreună cu altele I-a urmat şi I-a slujit apoi (Luca 8, 2-3). Ea face parte din grupul mironosiţelor care au stat lângă crucea Lui (Ioan 19, 25) şi au mers dis-de-dimineaţă la Mormântul lui Iisus să ungă Trupul Lui cu miresme (Marcu 16, 1-2). Şi tot ea este aceea căreia i S-a arătat Iisus întâi după Înviere (Marcu 16, 9; Ioan 20, 11) şi a fost cea dintâi vestitoare a Învierii Lui (Marcu 16, 10; Ioan 20, 18).

După Înălţarea Domnului la cer, o aflăm împreună cu Sfinţii Apostoli. După Duminica Cincizecimii, a plecat şi Maria Magdalena la propovăduire ca una ce era „întocmai cu Apostolii”. Străbătând multe ţări, a propovăduit Evanghelia Domnului prin cetăţi şi sate, aducând mulţi păgâni la Dumnezeu. Şi ajungând la Roma, „a stat înaintea cezarului Tiberius, pe care, fiind bolnav de un ochi, Sfânta Maria Magdalena l-a tămăduit”. Aghiografii relatează că Maria Magdalena s-a prezentat în faţa împăratului Tiberius cu un ou de găină, conform obiceiului vremii de a se oferi ouă drept daruri în prima zi din an sau cu ocazia zilei de naştere a cuiva. Oferindu-i oul împăratului, şi-a prezentat salutul: „Hristos a înviat!” Răspunsul împăratului a fost că este greu de crezut că se poate trezi cineva din moarte, aşa cum oul pe care l-a primit de la ea nu-şi poate schimba singur culoarea în roşu. În acel moment s-a petrecut minunea înroşirii oului în mâna împăratului, devenit simbol al Învierii lui Hristos. Ea a istorisit împăratului Tiberius (14-37) toate cele despre Mântuitorul Hristos, nedreapta pătimire, răstignirea, moartea şi Învierea Sa.
Din Roma, Sfânta Maria Magdalena s-a dus la Efes unde se afla Sfântul Ioan Evanghelistul, ajutându-l în apostolie. Acolo a şi murit. Sfântul Ioan a înmormântat-o la intrarea în peştera din muntele Ohlon de lângă Efes, unde mai târziu, adică în anul 250, au adormit şi Cei şapte tineri. Moaştele ei au fost mutate de împăratul Leon (457-474) în ­Mănăstirea ­„Sfântul Lazăr” din Constantinopol, zidită de el.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!