Foto: Mihnea Păduraru

Martirii Rugului Aprins, comemorați la Mănăstirea Antim

Alexandru Briciu, 18 Noiembrie 2017

Palatul Bibliotecii Sfântului Sinod a găzduit ieri o expoziție de documente, cărți și fotografii, precum și Simpozionul „Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim”. Comunicările științifice au avut loc în Sala „Mitropolitul Conon” și s-au desfășurat în prezența Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul la eveniment al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

După Sfânta Liturghie, în biserica mare a Mănăstirii Antim a fost să­vârșită o slujbă de pomenire pentru membrii grupării Rugul Aprins trecuți la Domnul. În continuare, în holul central al Palatului Sinodal a avut loc vernisajul expoziției de documente, cărți și fotografii ale persona­lităților emblematice din mișca­rea găzduită la jumătatea secolului trecut de ansamblul monastic bucureștean. Cu acest prilej, au avut loc și lucrările Simpozionului „Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim”, desfășurate în Sala „Mitropolitul Conon”.

În deschiderea simpozionului, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a transmis cuvântul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru obștea Mănăstirii Antim, organizatori și participanți la eveniment. „Astăzi se împlinesc 55 de ani de la moartea martirică a ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor, socotit drept fondator și mentor al acestui grup de rezistență duhovnicească de la începutul instaurării regimului comunist în România. Acest eveniment se înscrie în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului. În incinta Mănăstirii Antim a fost ridicată o monumentală cruce din piatră dedicată membrilor acestei mișcări, care are reprodusă pe o parte icoana Rugului Aprins, iar pe cealaltă parte sunt inscripționate numele celor care au făcut parte din acest grup de elită duhovnicească a Bisericii și neamului nostru din anii 1945-1960. Tot în acest an, în chilia din clopotnița Mănăstirii Antim, unde a trăit părintele Agaton, viitorul ieroschimonah Daniil, a fost organizat un muzeu dedicat mișcării Rugul Aprins”, a spus PS Părinte Varlaam Ploieșteanul.
Prima sesiune de comunicări a fost moderată de ierod. dr. Gamaliel Sima. Protos. Vicențiu Oboroceanu, starețul Mănăstirii Antim, a vorbit despre contextul istoric al inițierii mișcării Rugul Aprins și despre moștenirea duhovnicească a membrilor acesteia. O evocare plină de emoție a oferit celor prezenți părintele Nicolae Bordașiu, unul dintre membrii Rugului Aprins, care a depănat amintiri despre colegii din mișcarea înfiripată în timpul studenției sale în București. Pioase aduceri aminte despre protos. Petroniu Tănase a oferit arhim. Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Personalitatea ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor a fost evocată prin trei comunicări susținute de arhim. drd. Mihail Stanciu („Părintele ieroschimonah Daniil, o viață de mărturisire și martiriu pentru Hristos”), arhim. dr. Policarp Chițulescu („Poezia lui Sandu Tudor”) și prof. univ. dr. George Enache („Părintele Daniil Sandu Tudor - extremismele ideologice și imperativele spiritualului”). Pr. dr. Ștefan Zară, consilier eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului, a prezentat legăturile Mănăstirii Govora cu mișcarea Rugul Aprins. Prima rundă de comunicări s-a încheiat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

În partea a doua a evenimentului, arhim. dr. Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și director al Bibliotecii Sfântului Sinod, a moderat o nouă sesiune de comunicări. Pr. conf. univ. dr. Jan Nicolae, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a susținut prelegerea intitulată „Mistagogia octavelor îndumnezeirii, părintele Daniil Sandu Tudor și trecerea sa martirică în icoana-acatist a Rugului Aprins”.

De la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București au participat la eveniment pr. prof. univ. dr. Constantin Coman, care a vorbit despre atmosfera spirituală din perioada activității Rugului Aprins, și pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, care a prezentat legătura părintelui Dumitru Stăniloae cu mișcarea Rugul Aprins. Ierom. Cosma Giosanu, viețuitor al Mănăstirii Sihăstria, a prezentat legătura duhovnicească a Rugului Aprins cu așezămintele monahale de la Sihăstria și Slatina Fălticenilor. O altă evocare a ieroschimonahului Daniil Sandu Tudor a oferit și dr. Marius Vasileanu. Ultima comunicare a aparținut conf. dr. Ion Marin Croitoru, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din Târgoviște, care a prezentat legătura învățatului Virgil Cândea cu mișcarea Rugul Aprins. Simpozionul „Martirii Rugului Aprins de la Mănăstirea Antim” s-a încheiat cu o nouă sesiune de întrebări și răspunsuri.


Galerie foto:

Lasa un comentariu
Articole asemanatoare
Momentan nu exista articole asemanatoare!

Arhivă ediții

Contactează-ne!