Actualitate religioasă
Mărturie ortodoxă pe tărâm asiatic

Mărturie ortodoxă pe tărâm asiatic

Raluca Brodner, 08 Noiembrie 2013
O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române (BOR), condusă de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi exarh patriarhal, a fost prezentă la cea de-a X-a Adunare a Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), întrunită la Busan, Coreea de Sud, în perioada 30 octombrie - 9 noiembrie 2013.
 
Tema Adunării CMB - forul suprem deliberativ al Consiliului, reunit o dată la 7-8 ani - a fost „God of life, lead us to justice and peace“ („Dumnezeule al vieţii, condu-ne spre dreptate şi pace!“).

10 zile dedicate dialogului

Din partea Bisericii Ortodoxe Române au fost desemnaţi 14 delegaţi din ţară şi din diaspora ortodoxă românească (Europa şi America de Nord), după cum urmează: IPS Mitropolit Nifon; pr. dr. Michael Tiţa, consilier patriarhal pentru relaţiile bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe; conf. dr. Nicolae Adrian Lemeni de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti; pr. dr. Daniel Dascălu din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei; diac. asist. dr. Dan Alexandru Streza de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu; asist. univ. dr. Adrian Podaru de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca; pr. prof. dr. Picu Ocoleanu de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova; pr. dr. Marius-Alexandru Florescu din cadrul Mitropoliei Banatului; pr. dr. Răzvan Ionescu şi dl Andrei Stănease (Paris) din cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale şi Meridionale; pr. prof. dr. Nicolae Dura (Viena) din cadrul Mitropoliei Germaniei, Europei Centrale şi de Nord; lect. dr. Marian Simion de la Universitatea Harvard (Boston) din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a celor două Americi; dr. Cyprian Song, consultant, şi subsemnata.
 
Concret, timp de 10 zile, delegaţii români au luat parte la discuţii pe teme biblice, la conversaţii teologice, dar şi la dezbateri pe diferite subiecte de actualitate globală (între care amintim cele referitoare la misiune, unitate, dreptate şi pace), călăuziţi de dorinţa de a prezenta celor de alte confesiuni creştine bogăţia învăţăturii şi frumuseţea spiritualităţii Ortodoxiei. Mărturia ortodoxă a fost încununată de săvârşirea Sfintei Liturghii în bisericile ortodoxe din oraşele Seul şi Busan, în mijlocul comunităţilor ortodoxe locale, care desfăşoară o misiune rodnică în cadrul societăţii sud-coreene.
 
Prezenţa românească la evenimentul organizat pe teritoriul sud-coreean a fost marcată şi de participarea a trei teologi în cadrul programului „The Global Ecumenical Theological Institute (GETI)“, „Institutul Teologic Ecumenic Global (ITEG)“, respectiv: lect. dr. Ionuţ Alexandru Tudorie, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti; drd. Alexandru Ioan Dăian de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu; pr. conf. dr. Gabriel Viorel Gârdan de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. 

Despre păstrarea Adevărului în dragoste şi apărarea valorilor morale tradiţionale creştine

Contribuţia Bisericii noastre, apreciată în mod deosebit nu doar de ortodocşii prezenţi, ci şi de reprezentanţi ai altor Biserici creştine, a fost evidenţiată de prezentarea susţinută de IPS Mitropolit Nifon la plenara despre unitate, din data de 5 noiembrie. Astfel, Înaltpreasfinţia Sa a ţinut să precizeze: „Cea mai mare speranţă a noastră este ca, împreună, să ajungem la o mai bună înţelegere a credinţei creştine, prin păstrarea Adevărului în dragoste (cf. Efeseni 4, 15), dialog şi unitate. Aceasta este o expresie a naturii soborniceşti a adevăratei Biserici, aşa cum a fost dintru început (conform celor afirmate de primul Sinod Apostolic, F. Ap., cap. 15). ş…ţ Scopul nostru este nu de a crea o nouă Biserică, ci de a restaura Biserica cea una în continuitatea sa neîntreruptă şi în deplinătatea sa sacramentală. ş…ţ Să ne reamintim toţi creştinii adunaţi aici că este o datorie a noastră de a apăra valorile morale tradiţionale creştine, în special valoarea familiei.“

Noi foruri de conducere

De asemenea, în cadrul întrunirii au fost numiţi membrii în Comitetul Central şi, respectiv, în Comitetul Executiv. S-au ales preşedinţii CMB, care vor rămâne în funcţie până la viitoarea Adunare Generală. Din partea Bisericilor Ortodoxe Răsăritene, a fost ales pentru un mandat de opt ani Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al Întregului Orient, iar din partea Bisericilor Vechi-Orientale preşedinţia i-a revenit Sanctităţii Sale Karekin al II-lea, Patriarh Catolicos al tuturor armenilor. Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române în Comitetul Central sunt: IPS Mitropolit Nifon şi pr. dr. Michael Tiţa, consilier patriarhal.
 
Comitetul Central al CMB este ales pe o perioadă de opt ani de către forul deliberativ, Adunarea Generală, şi este alcătuit din 150 de persoane alese dintre delegaţii oficiali ai Bisericilor membre prezente la Busan.
 
În prima sesiune, după adunare, Comitetul Central urma să aleagă pe cei 25 de membri ai Comitetului Executiv, dintre care cinci ortodocşi răsăriteni şi doi vechi-orientali. De asemenea, Comitetul Central are atribuţia de a-şi alege moderatorul şi vicemoderatorii, numiţi pentru opt ani. 

2.663 de participanţi, 141 de ţări reprezentate

Conform datelor oficiale furnizate de organizatori, la cea de-a X-a Adunare a Consiliului Mondial al Bisericilor s-au înregistrat 2.663 de participanţi, din care 300 au reprezentat Bisericile membre CMB, din 141 de ţări. Procentajul prezenţei ortodoxe la acest eveniment internaţional a fost de aproximativ 25%. 
 
Consiliul Mondial al Bisericilor a fost înfiinţat în anul 1948, cuprinde în prezent 345 de Biserici, denominaţiuni şi asociaţii de Biserici creştine din peste 140 de ţări de pe întregul glob. Biserica Ortodoxă Română este membră a Consiliului din anul 1961.
 

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!