Moldova
Mărturii ale credinţei şi ale valorilor strămoşeşti

Mărturii ale credinţei şi ale valorilor strămoşeşti

04 Septembrie 2018

Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, în Parohia Petricica din Protopopiatul Moineşti, judeţul Bacău, a avut loc duminică, 2 septembrie 2018, sfinţirea unui monument ridicat în cinstea eroilor din localitate. Sâmbătă, 1 septembrie, în satul Curături, comuna Ciurea, Protopopiatul 3 Iaşi, a îmbrăcat haină de sărbătoare, marcând începutul anului bisericesc printr-o sfinţire de troiţă şi fântână, amplasate în mijlocul satului.

Începând cu ora 15:00, preoţii invitaţi de către părintele paroh Bogdan Dumitru Cărare au săvârşit slujba de sfinţire a apei şi a untdelemnului, urmată de slujba Parastasului pentru eroii din Petricica, în prezenţa a numeroşi enoriaşi şi a familiei Hanganu, care a sprijinit prin eforturi proprii construirea monumentului.

La finalul evenimentului, părintele paroh Bogdan Dumitru Cărare a subliniat importanţa cinstirii înaintaşilor care s-au jertfit pentru apărarea patriei, lucrare care se manifestă în rândul poporului român atât prin înălţarea de rugăciuni pentru sufletele eroilor, cât şi prin ridicarea de monumente de cinstire în cadrul comunităţilor.

A fost evidenţiat apoi rolul familiei Viorel şi Adina Hanganu, care, prin eforturi financiare şi implicare personală, a făcut acest dar comunităţii din Petricica. „Pentru această jertfă săvârşită în Anul Centenarului, ţinând cont de faptul că acest monument reprezintă un pios omagiu faţă de înaintaşi şi totodată un îndemn la recunoştinţă pentru generaţiile următoare, a fost oferită de către părintele consilier Eugen Ciuche de la Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului o distincţie de excelenţă semnată de IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim”, ne-a declarat pr. Bogdan Cărare.

Începutul anului bisericesc în Parohia Curături

Sâmbătă, 1 septembrie, Parohia „Naşterea Maicii Domnului” din satul Curături, comuna Ciurea, Protopopiatul 3 Iaşi, a îmbrăcat haină de sărbătoare, marcând începutul anului bisericesc printr-o sfinţire de troiţă şi fântână, amplasate în mijlocul satului. Evenimentul a fost unul important pentru viaţa comunităţii, care numără aproape 90 de familii.

Programul evenimentului a debutat cu sfinţirea cea mică a apei şi săvârşirea Sfintei Liturghii în biserica parohială, urmate de o procesiune cu prapuri şi icoane spre locul unde s-a oficiat slujbă de sfinţire a troiţei şi a fântânii din apropiere.

La finalul slujbei, părintele protopop Mihail Roşu a rostit un cuvânt de învăţătură despre importanţa Sfintei Cruci în viaţa credincioşilor şi despre necesitatea ridicării unor astfel de edificii, ca mărturisire a credinţei şi valorilor strămoşeşti.

În încheierea evenimentului, pr. paroh Nichifor Hrestic a dat citire, în mod oficial, pisaniei zugrăvite pe faţada monumentului: „S-a zidit această sfântă troiţă spre slava lui Dumnezeu şi spre întărirea credinţei ortodoxe strămoşeşti în sufletul trecătorilor, ctitorită de fam. Rotariu Adrian şi Elena, în memoria fam. Negrei Titu şi Ileana, Negrei Vasile şi Catinca şi a fam. Bălan Neculai şi Maria. Lucrarea a fost realizată de către prof. dr. Costel-Mirel Nechita, cu binecuvântarea preot paroh Nichifor Hrestic.

Această fântână, zidită în vremea anilor â40 de fam. Cercel Vasile şi Elisabeta, a fost reparată şi înfrumuseţată pe cheltuiala Primăriei Ciurea, cu bunăvoinţa d-lui primar Cătălin Lupu şi sfinţită dimpreună cu sfânta troiţă în anul mântuirii 2018, luna septembrie, ziua 1”.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!