Banat
Mărturii și trăiri atonite, la Timișoara

Mărturii și trăiri atonite, la Timișoara

Pr. Marius Mircia, 24 Octombrie 2018

La Centrul eparhial din Timișoara a avut loc de curând lansarea cărţilor „Părinții mei duhovnicești” şi „Mărturii și trăiri de la Muntele Athos” ale ierodiaconului Iustinian Stoica, apărute la Editura Doxologia. Seara duhovnicească a fost organizată de Arhiepiscopia Timi­șoarei și s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Părinte Mitropolit Ioan.

La eveniment au participat arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, ieromonahul Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș, monahii de la Centrul eparhial, clerici, profesori și studenți de la Facultatea de Teologie din Timișoara, seminariști, dar și numeroși credincioși. Părintele Iustinian Stoica a fost întreaga sa viață în umbra celor doi părinți duhovnicești pe care îi evocă în lucrarea sa, pr. Arsenie Papacioc și pr. Petroniu Tănase, importanți ctitori ai monahismului românesc, care prin viața și lucrarea lor au urcat până la înălțimi taborice. Timp de 55 de ani a fost un adevărat fiu duhovnicesc și a primit multă binecuvântare în viața sa, deprinzând de la aceștia lucruri bune și virtuți care îi defineau. Părintele Iustinian Stoica ne prezintă viețile și sinteza învățăturii celor doi părinți despre care s-a vorbit mult după anii 1990. Cei care vor lectura această carte vor descoperi aspecte inedite din viețile celor doi monahi, împărtășite de ucenicul lor apropiat.

Volumul are meritul de a completa istoria recentă a Bisericii, marcată de suferințe, dar și de bucurii. Pentru cititori, mai ales pentru cei tineri, poate fi un imbold pentru a tinde spre o viață cât mai plenar trăită după voia lui Dumnezeu.

La final, Corul Facultății de Teologie din Timișoara, condus de pr. Radu Bogdan, a oferit un moment de încântare duhovnicească constând în imnuri, tropare și pricesne creștine.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!