Actualitate religioasă
Foto: Cristian Constantinescu

„Mărturisitorii”, o lecţie dureroasă a istoriei

Raluca Brodner, 28 Octombrie 2017

Evenimentul, programat pentru seara de joi, 26 octombrie, a avut loc în cadrul Congresului Internaţional de Teologie „Viața Bisericilor Ortodoxe în timpul comunismului - persecuție, rezistență și mărturisire” şi a fost organizat de Sectorul teologic-educa­ţional al Patriarhiei Române. Reprezentaţia teatrală a captat un public eterogen, viu interesat de subiectul propus.

Piesa de teatru „Mărturisitorii”, în regia lui Marian Ciripan, pusă în scenă de Compania de teatru „Civic Art”, a fost găzduită în Sala Colloquium, din Palatul Patriarhiei.

„Actorii Cristina Moldoveanu, Larisa Enache, Denis Gagiu, Adrian Anghel, Dan Apăvăloaie şi Marian Ciripan ne înfăţişează o impresionantă pagină din istoria poporului nostru. Ni se aminteşte despre perioada anilor 1947-1964, vremuri când în ţara noastră se încerca instaurarea regimului comunist. Mulţi dintre fraţii noştri s-au jertfit pentru credinţa ortodoxă, pentru pământul nostru strămoşesc şi au luptat până la sacrificiu. Spectacolul se doreşte a fi un omagiu adus celor care au pătimit în închisorile comuniste apărând Ortodoxia şi, în egală măsură, întregului popor român care a supravieţuit acelei crunte perioade”, a spus pr. Florin Marica, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române.

Spectacolul a mai fost jucat în Capitală şi în alte oraşe din ţară. De fiecare dată a atras numeroşi spectatori, potrivit regizorului şi actorului Marian Ciripan, deoarece „mesajul nostru este foarte simplu: nici cei din închisori, nici cei de acasă, nici poporul român în întregul său nu ar fi reuşit să domine aceste cumplite încercări fără credinţă”. De asemenea, în accepţia sa, creaţia artistică pe care ne-o propune „este o lecţie de istorie ce le trebuie reamintită unora, iar altora să le fie predată pentru prima dată. Este bine ca toţi cei ce văd acest spectacol să ia aminte şi să facem tot ce ne stă în putinţă ca acele timpuri să nu se repete, pentru că au fost ani cumpliţi. Atunci a suferit o ţară întreagă, nu numai cei aflaţi în închisori. Întreaga ţară era o închisoare.”

Sensibilă şi puternică deopotrivă, ataşată profund de valorile spirituale ale credinţei şi identităţii româneşti, actriţa Cristina Moldoveanu a declarat: „În toate rolurile pe care le-am interpretat, inclusiv în acesta din «Mărturisitorii», am încercat să aduc în faţa publicului chipul Maicii Domnului, care este modelul femeii creştine. În această seară întruchipez o mamă rămasă acasă, ce suferă cumplit pentru fiul ei care este în închisoare. Oare câte mame au plâns amarnic că le-au fost închişi copiii, soţii, fiicele?”


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!