Masă şi cazare gratuit pentru elevii de la profesională

Cristina Zamfirescu, 05 Aprilie 2017

Elevii înscrişi în învăţământul profesional şi tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă şi cazare gratuit în cantinele şi internatele şcolare, au stabilit senatorii prin adoptarea propunerii legislative pentru completarea art. 12 din Legea nr. 1/2011 a educaţiei naţionale.

Plenul a fost de acord cu amen­damentul Comisiei de învăţământ, care prevede că „acoperirea cheltuielilor pentru cazarea şi masa acestora se poate asigura din bugetele locale sau de la consiliile judeţene prin decizii proprii”.

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Petru Andea, a precizat că Executivul susţine această propunere legislativă în forma amendată de comisie şi a explicat că prin acest act normativ „autorităţile locale nu au obligaţia, ci dreptul să acorde din fonduri proprii o astfel de finanţare”. Prin această iniţiativă legislativă „se creează un cadru juridic necesar pentru autorităţile locale în aşa fel încât să poată să finanţeze şcolile locale cu precădere acolo unde au mare nevoie de formarea de profesionişti”, a explicat preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Ecaterina Andronescu.

Senatorul Liliana Sbîrnea a adăugat că majoritatea celor care se îndreaptă către învăţământul profesional provin din familii cu o situaţie precară şi că prin acest act normativ s-a urmărit reducerea abandonului şcolar. În opinia senatorului Dorin Bădulescu, prin actul normativ iniţial se crea o obligativitate, iar prin amendare - „o posibilitate”. „Dacă vrem cu adevărat să obţinem rezultate în acest sens, trebuie instituită obligativitatea şi prevăzută sursa de finanţare, partajat. Nu neapărat în sarcina autorităţilor publice locale, care şi aşa au foarte multe de plată”, a sub­liniat Bădulescu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!