Matematica a mai ridicat moralul candidaţilor la bacalaureat

04 Iulie 2007

▲ La proba D a examenului de bacalaureat, candidaţii au susţinut examen la obiectul corespunzător profilului ▲ În judeţul Iaşi, aproape 5.000 de candidaţi s-au înscris la proba de matematică, 440 s-au înscris la istoria românilor, iar la geografie s-au înscris 1.097 de candidaţi ▲ Dintre elevii prezenţi la examen, unul a fost eliminat, pentru că a fost prins copiind ▲

Pentru proba D, care a avut loc ieri, a fost extras, la sediul Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului, biletul cu varianta 3. Pentru matematică au fost elaborate patru tipuri de subiecte, în funcţie de profil. Astfel, au fost subiecte pentru profilul teoretic, specializarea matematică-informatică M1, la care s-au prezentat cei mai mulţi candidaţi, pentru specializarea ştiinţe ale naturii, pentru profilul tehnologic, cu specializările tehnice şi servicii, iar la profilul vocaţional a fost un subiect pentru specializarea pedagogie.

Dacă de obicei proba la matematică era considerată cea mai dificilă de la bacalaureat, de data aceasta, subiectele au fost considerate uşoare de către candidaţi, fapt care este şi în acordul profesorilor de specialitate. „La toate variantele de subiecte de la matematică, primele două puncte au fost accesibile pentru marea majoritate a candidaţilor“, a precizat Nicu Miron, inspector de matematică din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), care a adăugat că „departajarea celor buni şi foarte buni se va face la subiectul III, punctul f şi punctul g, care sunt notate cu câte două puncte fiecare. La fel, la subiectul IV, elevii trebuiau să fie atenţi la punctul g, care este, de asemenea, notat cu două puncte. Un elev bun poate să ia uşor o notă peste 9.00, iar une elev de nivel mediu poate, dacă este foarte atent, să obţină o notă de 8.00-8.60“.

Nicu Miron a menţionat că se aşteaptă ca notele de la matematică să fie destul de bune, mai ales la elevii au lucrat în clasă, cu profesorii, varianta cu numărul 3.

De asemenea, şi la subiectul de matematică pentru specializarea de ştiinţe ale naturii au fost subiecte uşoare, iar „elevii care au lucrat la matematică vor obţine note foarte frumoase“, a mai spus inspectorul de matematică. La subiectul de matematică de la resurse, candidaţii trebuiau să fie atenţi la subiectul IV, punctul g, iar la profilul pedagogic, atenţia trebuia să fie acordată în mod special la subiectul III, punctul g, şi la subiectul IV, la punctele f şi g. „Estimăm că majoritatea notelor vor fi între 6.50 şi 8.60, chiar şi cei care nu prea au învăţat au şanse să obţină o notă de trecere“, a spus Nicu Miron.

Bacalaureatul va continua, astăzi, cu proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, probă scrisă sau practică, potrivit calendarului Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT). Potrivit purtătorului de cuvânt al MECT, Anişoara Ştefănescu, proba la sport se va susţine conform metodologiei în vigoare, în funcţie de temperaturile de afară, puţin după ora 7.00 dimineaţa sau după ora 18.00. „Acolo unde sunt condiţii, proba se va desfăşura în sălile de sport. Dacă temperatura nu permite ca proba să se desfăşoare în aceeaşi zi, atunci, pentru astfel de cazuri excepţionale, proba se va amâna“, a precizat purtătorul de cuvânt.

Prima afişare a rezultatelor va avea loc pe 7 iulie, până la ora 16.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16.00- 20.00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în zilele de 8 şi 9 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită data de 10 iulie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!