Medicină militară în două centre universitare

Cristina Zamfirescu, 14 Februarie 2018

Secretarul de stat pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Mircea Duşa, a declarat, la Târgu Mureş, că Universităţile de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Bucureşti vor avea câte 100 de studenţi la Medicină militară în anul I, începând cu anul universitar 2018‑2019.

În domeniul învăţământului superior medical, fie că este vorba despre Spitalul Militar Central sau de cele zece spitale regionale şi de medicii din unităţile militare, am mărit numărul de locuri şi în instituţiile medico‑militare. În domeniul medical, la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Carol Davila» din Bucureşti avem 100 de locuri şi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş alte 100 de locuri. Dacă până în acest an, la UMF Târgu Mureş aveam, în medie, 20 de locuri de studiu în primul an, începând cu anul universitar 2018‑2019 am mărit numărul la 100 de locuri”, a arătat Mircea Duşa.

Acesta a avut, săptămâna trecută, o discuţie cu conducerea UMF Târgu Mureş legat de modul de organizare a noului an de învăţământ pentru studenţii la Medicină militară.

Studenţii de la Medicină militară au un regim mai aparte, pe lângă pregătirea în medicină trebuie să li se asigure şi pregătirea militară, fiindcă odată finalizate studiile, devin ofiţeri ai Armatei Române. Am găsit toată înţelegerea la conducerea UMF Târgu Mureş, vom rezolva cazarea primei serii în căminele UMF, iar asigurarea mesei se va face la sediul Comandamentului Brigăzii de Operaţii Speciale. Aceasta este soluţia provizorie până începem demersurile pentru un cămin al MApN pentru aceşti studenţi, un cămin modern, cu săli de studiu, săli de mese pentru ca studenţii să se pregătească în condiţii deosebite. Pe lângă construirea unui cămin nou, ar mai fi o variantă de preluare a celor două cămine noi de la Universitatea «Petru Maior» din Târgu Mureş, una e finalizată, a doua este în roşu. Analizăm cele două variante pentru că de anul viitor va trebui să asigurăm cazare în alte spaţii”, a mai spus Mircea Duşa.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!