Sănătate
Mergem la stomatolog în timpul sarcinii?

Mergem la stomatolog în timpul sarcinii?

Andreea Rugină, 29 Mai 2010

În timpul sarcinii, femeile sunt mai expuse riscului de apariţie a afecţiunilor din sfera orală. Acest lucru este posibil ca urmare a modificărilor hormonale pe care le suferă, dar şi scăderii capacităţii imunitare. Aceste modificări apar din luna a doua sau a treia de sarcină, atingând un maximum în luna a 8-a. Complicaţiile apar doar la unele femei gravide, în funcţie de statusul hormonal al acestora, de situaţia dento-parodontală din acel moment şi de metodele de igienă folosite de acestea.

Modificările hormonale apărute în această perioadă determină apariţia inflamaţiilor gingivale sau amplificarea gingivitelor existente. Nivelurile diferite de hormoni sensibilizează gingia faţă de bacteriile depozitate în placa dentară. Din aceste motive, prima măsură pe care trebuie să o ia o gravidă este să acorde o deosebită atenţie periajului dentar corect, completat cu folosirea regulată a aţei dentare, şi să urmărească acumularea plăcii bacteriene sau a tartrului.

Cariile se produc mai rapid în această perioadă, deoarece există o poftă mai mare de alimente dulci, poate fi prezentă greaţa, dimineaţa, ceea ce va împiedica periajul corect, mai ales în zonele posterioare ale cavităţii orale, toate acestea fiind elemente favorizante producerii cariilor.

Cele mai frecvente boli ale femeii gravide sunt: gingivita de sarcină şi cariile dentare. Din cauza mecanismelor de apărare scăzute, a modificărilor hormonale majore şi a unei igiene dentare deficitare, se acumulează placă bacteriană, bacteriile devin agresive, favorizează inflamaţia gingiei (producând gingivita de sarcină), apoi apariţia cariilor dentare sau complicarea celor existente. Gingiile inflamate sunt foarte sensibile şi sângerează uşor. Gravida poate evita periajul şi astfel se vor accentua fenomenele descrise mai sus. Netratată, gingivita evoluează spre boala parodontală (parodontopatie), o boală gravă, ce va realiza, în timp, resorbţia osului din jurul dintelui, determinând pierderea acestuia.

Există studii care atestă o reală legătură între parodontopatii şi naşterile premature sau a unor copii cu greutatea sub normal. Astfel, femeile însărcinate cu parodontopatii (boli ale ţesuturilor din jurul dintelui) sunt mai expuse riscului de a naşte prematur sau de a naşte un copil cu greutatea sub cea normală.

Cum pot fi evitate complicaţiile?

Pentru a evita apariţia acestor complicaţii, este indicată realizarea unei consultaţii stomatologice înainte de sarcină sau în primele două luni, când modificările hormonale nu sunt atât de puternice, pentru a se trata diferitele carii existente. Pe timpul sarcinii, femeia gravidă trebuie să realizeze un periaj corect, cu paste de dinţi fluorurate, să utilizeze aţa dentară, să evite consumul glucidelor. Dinţii şi gingiile femeilor însărcinate necesită un tratament adecvat, de aceea este indicat control stomatologic pe timpul sarcinii.

Medicul dentist cunoaşte manoperele ce pot fi realizate femeii gravide, de aceea în cabinetul stomatologic se vor realiza manoperele de igienizare, cum ar fi: detartraj cu ultrasunete, periaj profesionist. În plus, se tratează urgenţele stomatologice, cum ar fi: aplicarea unui pansament calmant, drenajul endodontic, incizie în caz de abces. Celelalte intervenţii se amână până după naştere şi alăptare. Administrarea antibioticelor se evită, dar dacă sunt absolut necesare este nevoie de acordul medicului ginecolog. De asemenea, efectuarea radiografiilor dentare este contraindicată pe timpul sarcinii. Anestezia este permisă, dar numai cu anestezice speciale, netoxice pentru făt. Momentul optim de tratament stomatologic este trimestrul al II-lea de sarcină.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!