Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Mierea și uleiul de rapiță au proprietăți curative impresionante

Mierea și uleiul de rapiță au proprietăți curative impresionante

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 05 Mai 2017

Rapița este o plantă din categoria oleaginoaselor, iar consumată sub diverse forme - ulei, miere, infuzii, decocturi - poate preveni și trata o serie de afec­țiuni. Aceasta conține proteine, hidrați de carbon, substanțe minerale, calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, celuloză, glucide, grăsimi, rezine, mucilagii, vitaminele A, B1, B2, C, niacină, betacaroten.

Compoziția semințelor de rapiță conferă uleiului din această plantă calități cicatrizante, dezinfectante, depurative, diuretice, emoliente, expectorante, vitaminizante și nutritive. De altfel, rapița se situează pe locul 5 în clasamentul producției de ulei comestibil, fiind în același timp și o excelentă plantă meliferă, care poate asigura produc­ția a 50 kg de miere la fiecare hectar de cultură.

Proprietățile curative impresionante ale mierii de rapiță o recomandă în bolile ce afectează rinichii, dar și în cazul osteoporozei, deoarece uleiul de rapiță conține coenzima Q3, extrem de necesară pentru oase. Consumul regulat de miere de rapiță protejează ficatul, splina și pancreasul de diverse boli. Aceasta are o puternică acțiune antibacteriană și antiseptică, ajută la refacerea și menținerea elasticității pereților vasculari și la scăderea nivelului de colesterol rău din sânge. S-a demonstrat puterea sa bactericidă față de numeroși germeni, între care streptococi, stafilococi, enterococi sau helicobacter pylori.

De asemenea, mierea de ra­pi­ță este adesea folosită în alimentația dietetică a copiilor, ca adjuvant în terapia cancerului, ca tratament al artrozelor reactive și în afecțiuni cardiace, reumatismale sau boli digestive. Totodată, dă rezultate bune în ameliorarea sau tratarea bron­șitelor cronice, a afecțiunilor hepatice, insomniilor, afec­țiu­nilor căilor respiratorii, senilitate.

Uleiul de rapiță este bogat în acizi grași mononesaturați, acid oleic, acid linoleic, acizi saturați, cei mai imporanți fiind omega 3 și omega 6, care sunt esențiali pentru organism. Acest ulei are calități excepționale în tratarea bolilor tubului digestiv, la drenarea ficatului, la eliminarea constipației și a paraziților intestinali.

Pentru uz extern, uleiul de rapiță se poate aplica sub formă de comprese cu infuzie de plantă sau felii de rădăcină proaspăt recoltată pentru vindecarea arsurilor mai ușoare, calmarea durerilor, dar și vindecarea abceselor, degerăturilor, furunculelor și rănilor.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie