Oltenia
Mii de cărţi donate Bibliotecii Municipale din Salonic

Mii de cărţi donate Bibliotecii Municipale din Salonic

Gabriela Firu, 10 Martie 2018

Biblioteca Judeţeană „Alexandru și Aristia Aman” din Craiova a donat mii de cărți pentru înfiinţarea primei secţii de carte românească din Grecia, în cadrul Bibliotecii Municipale din Salonic. Inaugurarea, un eveniment cultural de importanţă istorică pentru comunitatea românească din Grecia, a avut loc săptămâna aceasta, în prezenţa unor importante oficialităţi, atât din Grecia, cât şi din România: Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, Iannis Boutaris, primarul oraşului Salonic, Elli Hrzsidou, viceprimar pentru cultură şi arte, precum și directorii bibliotecilor județene din Dolj și Vâlcea.

Volumele donate de Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” acoperă un domeniu vast, de la literatură, beletristică, istorie, geografie, folclor şi tradiţii, literatură pentru copii, până la tratate de specialitate, care le vor fi deosebit de utile studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor aflaţi la studii în Grecia. La inaugurarea Secției de carte românească, managerul Bibliotecii „Alexandru și Aristia Aman”, Lucian Dindirică, a declarat că acest proiect a beneficiat de sprijinul Consulatului General al României de la Salonic: „Discuțiile au început de anul trecut, cu doamna viceprimar, și iată că după aproximativ un an de la acele discuții, ne aflăm în momentul în care inaugurăm o secție românească în Biblioteca Municipală din Salonic, în prezența domnului primar și a consulului general al României. Sper ca și comunitatea românească să găsească drumul spre bibliotecă pentru a citi în limba română. Nu doar pentru comunitatea românească este această secție, ci pentru toți cei care vorbesc limba română sau vor să cunoască mai bine limba română”.

Sprijin din partea Consulatului României la Salonic

Acest eveniment cultural extrem de important pentru comunitatea românilor stabiliți în Grecia a fost posibil și datorită sprijinului oferit de Consulatul României la Salonic. Prezentă la eveniment, Sabina Mădălina Şomăcescu, consulul general al României la Salonic, a spus că „deschiderea unei biblioteci româ­nești la Salonic este un moment foarte important pentru România, în special anul acesta, Anul Centenarului, dar și pentru comunitatea românească de aici. Mulțu­mim domnului primar pentru acest proiect, pentru susținerea lui, mulțumim pentru că le-a dat posibilitatea cetă­țenilor români să aibă acces la literatura românească, la literatura universală în limba română. Acest proiect nu ar fi fost posibil fără ajutorul domnilor directori de la bibliotecile județene Dolj, Vâlcea și Hunedoara, care au donat 3.500 de cărți în limba română. Domniile lor ne-au dat ocazia să avem acces în continuare la limba, cultura și civilizația românească. Sunt onorată să fiu eu cea care inaugurează această bibliotecă și am credința că pentru toți cetățenii români, pentru toți vorbitorii de limba română din nordul Greciei, acesta va fi un prilej bun de a continua contactul cu credința și cultura română, cu istoria și literatura română. Îmi doresc ca acest loc, biblioteca românească, să fie un punct de întâlnire cu cartea, cu scriitorul, cu editorul, cu toți artiștii, în cadrul unor evenimente culturale ale acestora. Mulțumesc încă o dată tuturor celor care au făcut posibilă deschiderea acestei biblioteci”.

Primarul Salonicului a fost deschis la ideea înființării unei secții internaționale de carte în cadrul Bibliotecii Municipale, „astfel încât ne dorim ca această bibliotecă să se tranforme într-un loc de întâlnire a tuturor popoarelor din Balcani. Considerăm că această secție va contribui la întărirea relațiilor dintre cele două țări, dar și la întărirea relațiilor dintre cetățenii români și greci care trăiesc în orașul nostru. Vreau să vă spun, cu mare satisfacție, că în cadrul sărbătoririi Centenarului în România, vom avea și noi o acțiune în luna martie. Sper că doamna consul general va face tot ce este posibil de acum înainte, astfel încât să existe o colaborare cât mai intensă între Salonic și orașele din România, precum și între cele două popoare și civilizații”, a declarat Iannis Boutaris, primarul orașului Salonic.

În Grecia trăiesc aproximativ 25.000 de români, iar 5.000 dintre ei se află în partea de nord a ţării. Datorită donaţiilor oferite de Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” din Dolj și Biblioteca „Antim Ivireanul” din Vâlcea, cona­ţionalii noștri din Salonic se vor putea bucura de cărţi scrise în limba română. Inaugurarea acestei secții de carte românească reprezintă începutul unei colaborări fructuoase între Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” şi autoritățile elene. În perioada următoare, 2.500 de cărţi vor ajunge şi la comunităţile româneşti din Atena. Biblioteca „Alexandru și Aristia Aman” a mai fost implicată şi în alte proiecte transfrontaliere şi a mai făcut donaţii importante de carte unor biblioteci şi spaţii culturale din ţări precum Serbia, Spania şi Bulgaria.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!