Ministrul Adomniţei promite încă 500 de milioane pentru refacerea şcolilor

18 Septembrie 2007

Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, s-a aflat ieri, 17 septembrie, în judeţul Iaşi pentru a deschide noul an şcolar în unităţi de învăţământ din mediul rural, precum şi din mediul urban. Prima vizită a fost la Şcoala cu clasele I-VIII Luncaşi, comuna Hălăuceşti din judeţul Iaşi. Din delegaţia oficială care l-a însoţit pe ministru au făcut parte Camelia Gavrilă, inspector general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi (ISJ), prefectul Nicuşor Păduraru, parlamentarii ieşeni Relu Fenechiu şi Anghel Stanciu.

Şcoala din satul Luncaşi poate rivaliza cu orice şcoală modernă din mediul urban, are săli moderne, cabinet de informatică, iar grupul sanitar, partea cea mai sensibilă a şcolilor din mediul rural, este, în acest caz, demn de un hotel de lux. Ministrul Cristian Adomniţei a urat copiilor un nou an şcolar cât mai bun şi le-a adus aminte elevilor din clasa a VII-a şi a VIII-a că au de susţinut tezele cu subiect unic: „După cum ştiţi, începând din acest an nu mai sunt teste naţionale, dar veţi avea de susţinut teze cu subiect unic. Adio teama de o gripă rebelă, adio teama de probleme pe care nu le-aţi fi putut prevedea. Acum intrarea în liceul pe care îl doriţi nu va mai fi o problemă“. De asemenea, Cristian Adomniţei a avut un gând bun şi pentru cadrele didactice, amintind că salariile acestora vor creşte.

Prefectul Nicuşor Păduraru a atras atenţia elevilor că „important este să învăţaţi pentru voi şi părinţii voştri“ şi a adăugat că „şcoala, învăţătura, este singura şansă prin care putem trăi mai bine. Aş adăuga că, alături de şcoală, Biserica ne ajută să obţinem şi puţină înţelepciune“.

După şcoala de la Luncaşi, delegaţia oficială a ajuns la Liceul din Hălăuceşti. Aici, toţi elevii se aflau în careu în curtea şcolii, aşteptându-l pe ministrul Educaţiei care le-a urat spor la învăţătură tuturor elevilor, iar celor de clasa a XII-a le-a urat succes la bacalaureat şi la admiterea la facultate. „Să învăţaţi bine, să ajungeţi şi miniştri, şi inspectori generali, şi directori de şcoală sau chiar parlamentari. Dacă nu, prefecţi“, a declarat Anghel Stanciu la Hălăuceşti.

O altă şcoală vizitată a fost cea cu clasele I-VIII din Strunga, unde învaţă 130 de copii. De aici, ministrul a plecat la Şcoala „Ion Creangă“ din oraşul Târgu Frumos. Delegaţia oficială a vizitat apoi Grupul Şcolar „Haralamb Vasiliu“ din Podu Iloaiei, următoarea locaţie în care se aştepta deschiderea anului şcolar fiind Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi, una din şcolile de elită la nivel naţional.

„Şcoala şi copiii sunt bunul cel mai de preţ al României“

La Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi au participat la deschiderea noului an şcolar ministrul Cristian Adomniţei, Camelia Gavrilă, inspector general al ISJ, prefectul Nicuşor Păduraru, primarul Gheorghe Nechita, preşedintele Consiliului Judeţean, Lucian Flaişer, parlamentari precum Relu Fenechiu şi Anghel Stanciu, dar şi alte oficialităţi locale precum comisarul şef, comandantul Liviu Zanfirescu, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Mihnea Hurmuzache.

Şefa ISJ, Camelia Gavrilă, a precizat că prima zi de şcoală este o zi cu foarte multe emoţii, atât pentru elevi, cât şi pentru ceilalţi, adulţii care îşi amintesc cu multă nostalgie de perioada copilăriei. Camelia Gavrilă a amintit de celebra piesă a formaţiei Pink Floid, „The Wall“. „Sper că avem totuşi nevoie de educaţie aici, la Colegiul «Negruzzi», de una a libertăţii spiritului, a creativităţii, a dragostei semenului“.

Camelia Gavrilă, cadru didactic la „Negruzzi“ a mai spus elevilor că „ziua trece bine dacă înveţi, dacă te rogi şi dacă iubeşti“. Şefa ISJ a mai spus că şi-ar dori ca dialogul între elevi şi profesori să fie asemenea unui dialog între discipol şi magistru, aşa cum era cel între Platon şi Socrate, în care să existe înţelegere şi dragoste de a cunoaşte.

Primarul Gheorghe Nechita a precizat că „aş da orice să mă întorc la şcoală ca elev, chiar din clasa I. Să veniţi cu plăcere la şcoală, în fiecare zi, pentru că fiecare zi vă va aduce o amintire frumoasă“.

Ministrul Cristian Adomniţei a remarcat că elevii trebuie să se pregătească să devină viitorii primari, prefecţi şi miniştri, chiar preşedinţi ai României. „Voi veţi lua locul tuturor. Şcoala şi copiii sunt bunul cel mai de preţ al României. Viitorul ţării este al vostru, iar viitorul arată bine. Vă doresc un an şcolar extraordinar“, a spus ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, elevilor prezenţi.

Şcoala, între spaţii moderne şi o educaţie profundă

Prin turul său în judeţul Iaşi, mai ales în mediul rural, ministrul Adomniţei a afirmat că are cunoştinţă despre situaţia reală a unităţilor din învăţământul preuniversitar din ţară, deşi şcolile pe care el le-a vizitat arată foarte bine.

„Elevii de astăzi au nevoie de spaţii moderne de învăţare şi, în acelaşi timp, de o educaţie profundă. Doresc să avem o şcoală atractivă, cu programe şi proiecte care să vă capteze şi să vă dezvolte forţa creatoare“, a declarat Adomniţei. Ministrul Educaţiei a anunţat, în cursul vizitei sale prin judeţul Iaşi, că încă 500 de milioane de lei vor fi alocaţi pentru lucrări de reabilitare şi consolidare a şcolilor.

Ministrul a declarat în timpul festivităţilor prilejuite de deschiderea anului şcolar 2007-2008, organizate la Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi, că fondurile urmează să fie alocate printr-o hotărâre de Guvern, la sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie. Fondurile, după cum susţine Adomniţei, trebuie să fie cheltuite până la sfârşitul anului în curs. „Se vor aloca 400 de milioane de lei pentru continuarea lucrărilor, dar numai pentru şcolile unde s-au absorbit toţi banii repartizaţi în acest an şi există restanţe la constructori şi furnizori. Se vor aloca încă 100 de milioane de lei pentru lucrări noi, cu valori mai mici de 250.000 de euro“, a explicat ministrul Educaţiei.

În opinia lui Adomniţei, va creşte procentul de absorbţie a fondurilor, întrucât Guvernul va modifica ordonanţa privind achiziţiile publice. „Ca noutate, se va introduce o garanţie pentru firmele care contestă o licitaţie. De multe ori, licitaţiile sunt contestate doar pentru a pune piedici firmelor câştigătoare şi nu de puţine ori se solicită şi foloase necuvenite pentru retragerea contestaţiei. Valoarea garanţiei va fi graduală“, a precizat Adomniţei. (Oana Rusu)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!