Theologica
Minunile Sfântului Spiridion

Minunile Sfântului Spiridion

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 12 Decembrie 2018

Credincioşii ortodocşi îl cinstesc în mod deosebit astăzi, de ziua lui, pe Sfântul Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei, făcătorul de minuni.

Viețile Sfinților abundă în istorisiri despre minunile sale, el făcând parte dintre sfinții taumaturgi. În vreme de secetă a adus pe pământ ploaie; și iarăși, prin rugăciunea lui, a oprit ploaia cea peste măsură. A pus capăt foametei puse la cale de vânzătorii de grâu, dărâmându-le hambarele în care țineau grâul. A prefăcut șarpele în aur și, după ce a scăpat pe sărac de nevoie, a prefăcut iarăși aurul în șarpe. A oprit curgerile râurilor. A dat la iveală gândurile păcătoase ale unei desfrânate, care îndrăznise să se apropie de el și a făcut-o să-și mărturisească păcatul. A astupat, prin puterea Sfântului Duh, gura celor care se semețeau cu știința lor, la Sinodul I Ecumenic de la Niceea. O femeie i-a cerut o sumă de bani ce o încredințase spre păstrare fiicei lui; sfântul a întrebat pe fiica lui, moartă, unde a pus banii; și aflând de la ea unde erau ascunși, i-a dat stăpânei lor. A vindecat pe împăratul Constanțiu de boala de care suferea. A dat din nou viață copilului unei femei. A mustrat pe cel care voia să-i ia din pricina lăcomiei o capră fără să o plătească și a făcut să fugă capra în ocol de la cel care o trăgea cu sila; iar după ce a numărat și prețul ei, capra a stat cu cele cumpărate. A vindecat muțenia unui diacon, căruia îi poruncise să spună o mică rugăciune pe vremea unei arșițe, iar el, pentru mărire deșartă, lungise rugăciunea și din pricina asta amuțise îndată.

Darul facerii de minuni este legat de calităţile morale şi duhovniceşti de excepţie ale sfântului, aşa cum reies acestea atât din Viaţa sa, cât şi din cântările bisericeşti. Chemării sale deosebite sfântul i-a răspuns printr-o viaţă de profundă, intensă şi continuă asceză şi rugăciune. Până în ziua de azi, sfintele moaște întregi ale Sfântului Spiridon, care se află în insula Corfu, continuă să lucreze cu puterea lui Dumnezeu, Care este minunat întru sfinții Săi, şi să săvârşească minuni.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!