Documentar
Cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei

Moaştele Sfântului Apostol Andrei

30 Noiembrie 2018

După martiriul Sfântului Apostol Andrei, moaştele sale au fost păstrate cu evlavie de creştinii din Patra. O parte din acestea a fost dusă la Constantinopol, în anul 357, de către Sfântul Arte­mie, generalul Marelui Cons­tan­tin. Cinci secole mai târziu, cronicarii consemnează faptul că împăratul Vasile I Mace­donul (867-886) s-a închinat la moaştele Sfântului Apostol Andrei în Patra.

Cardinalul Petru de Capua va duce moaştele Sfântului Andrei în Italia, în catedrala din Amalfi, în timpul Cruciadei a IV-a, începutul secolului XIII. În 1462, din pri­ci­na pericolului turcesc, capul sfântului a fost dus de Despotul Moreei, Toma Paleologul, la Roma, fiind dat Papei Pius al II-lea. În noiembrie 1847, prinţul rus Andrei Muraviev a dăruit ora­şului Patra un deget al Sfântului Andrei, pe care-l primise la rândul lui de la Calinic, fostul Episcop de Moschonisíon, care pe atunci era monah în Sfântul Munte. În septembrie 1964, Cinstitul Cap al Apostolului Andrei s-a reîntors în Patra, iar în ianuarie 1980 s-au adăugat şi rămăşiţele crucii pe care a fost răstignit.

Capul Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat și Ocrotitorul României, a fost adus pentru prima dată în țara noastră la Iași, în 1996, în data de 13 octombrie, şi în anul 2011, la 24 octombrie, prin grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Anul acesta, în perioada 23-26 noiembrie, cu ocazia sfinţirii Catedralei Naţionale, a fost adusă cinstita mână a Sfântului Apostol Andrei de la Mitropolia din Patra, Grecia.

În zilele noastre, Sfântul Apostol Andrei este cinstit îndeosebi de noi, românii, de Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, de Bisericile Ortodoxe din Grecia, Rusia şi Ucraina, iar în tradiția occidentală este considerat patron și ocrotitor al Scoției, țara unde au ajuns părţi din sfintele sale moaște în secolul al VIII-lea.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!