Actualitate socială
Moldova bisericilor de lemn

Moldova bisericilor de lemn

Silviu Dascălu, 13 Septembrie 2017

Astăzi începând cu ora 18:00, la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași are loc lansarea volu­mului „Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj”, semnat de Otilia Băliniș­tea­nu, redactor la Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Volumul, prefațat de etnologul Emilia Pavel, va fi prezentat de prof. univ. dr. Daniel Condurache (Catedra de jurnalism și științe ale comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași), jurnalista Cristina Zamfirescu (senior editor „Ziarul Lumina”) și de etnologul Lucian-Valeriu Lefter (Centrul Culturii Tradiționale Vaslui). Evenimentul va fi moderat de conf. univ. dr. Ionuț Nistor, directorul Muzeului Universității.

Lucrarea, publicată la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, este singulară sub aspect editorial, reunind într-o prezentare inedită, sub forma reportajului clasic, povestea a 185 de biserici de lemn monumente istorice din județele Iași, Botoșani, Suceava, Neamț, Bacău și Vaslui, cele mai multe aproape necunoscute publicului larg. Cartea reprezintă, de altfel, rodul unei serii de reportaj, ini­ția­tă și realizată de Otilia Băliniș­teanu în perioada 2012-2015, parte dintre reportaje fiind publicate în „Ziarul Lumina”.

„Moldova bisericilor de lemn” reprezintă, potrivit autoarei, „un volum de reportaj de călătorie. O privire pătrunzătoare, care trece subtil de arealul bisericuțelor de lemn, conturând profilul Moldovei întregi, cu frumusețile risipite cu atâta generozitate de natură și cu neputința de a-și depăși, din punctul de vedere al infrastructurii și al (auto)administrării, condiția de regiune rămasă atât de mult în urmă. E, totodată, un semnal apăsat că aceste biserici de lemn, păstrătoare ale istoriei și identității comunităților în care au fost construite, nu trebuie și nu pot fi lăsate să dispară”.

Otilia Bălinișteanu este redactor la „Ziarul Lumina” și are o experiență de 13 ani în presa scrisă. Este autoarea volumului de interviuri „Taifasuri cu tâlc”, Editura TRINITAS (2014), și a volumului „Florin Zamfirescu făcătorul de gazete”, Editura TRINITAS (2015). Din 2015 este și cadru didactic asociat la Catedra de jurnalism și științe ale comunicării a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!