Cultură
„Monarhiile secolului XXI“, lansată la Sibiu

„Monarhiile secolului XXI“, lansată la Sibiu

ştefan Mărculeţ, 25 Iunie 2013
Palatul Brukenthal din Sibiu a găzduit lansarea cărţii „Monarhiile secolului XXI“ de Sandra Gătejeanu-Gheorghe şi de Ioan-Luca Vlad, ambii colaboratori ai Casei Regale din România. Evenimentul a avut loc într-unul dintre saloanele Expoziţiei de Artă Europeană a Palatului Brukenthal, cu participarea autorilor şi a mai multor personalităţi din lumea culturală. 
 
Alături de cei doi autori care deţin funcţiile de director de protocol al Casei Regale, respectiv avocat şi cancelar al decoraţiilor regale, la eveniment a participat şi directoarea Curtea Veche Publishing, Irina Arsene, prin eforturile căreia lucrarea s-a bucurat de o publicare în condiţii grafice deosebite.   
 
Moderatorul şi gazda lansării de carte a fost dr. Constantin Ittu, cercetător în cadrul Muzeului Naţional Brukenthal. 
 
„Avem privilegiul de a asista la o lansare de carte legată de istoria regalităţii, nu doar româneşti, o lucrare scrisă de doi tineri colaboratori ai Casei Regale“, a spus Constantin Ittu în debutul manifestării. Conţinutul lucrării a fost prezentat de Sandra Gătejeanu-Gheorghe, care a mulţumit Reginei Ana pentru „Cuvântul Înainte“, dar şi Principelui Radu, pentru sfaturile şi sprijinul constant. „Principalul scop al lucrării noastre este de a prezenta cele 44 de monarhii existente în lumea întreagă, popularizarea acestei forme de guvernământ, cu avantajele ei şi ilustrarea unui important element şi anume legătura familiei regale a României cu celelalte familii regale din lume“, a subliniat Sandra Gătejeanu-Gheorghe.

Istorioare despre Casele Regale

Volumul „Monarhiile secolului XXI“ prezintă o scurtă istorie a fiecărui stat, descrie monarhul în funcţiune, familia acestuia, palatele regale şi arborele genealogic. Famiile regale înrudite cu cea din România au primit o atenţie deosebită, fiind expuse amănunţit legăturile de înrudire, prin arborele genealogic. Lucrarea este întregită cu anumite istorioare despre statele prezentate şi despre familiile regale, astfel încât partea tehnică a cărţii să fie completată de anumite paragrafe de suflet, după cum a spus Ioan-Luca Vlad.
 
„Am dorit ca prin aceste istorioare să susţin o pledoarie a sufletului pentru această formă de guvernământ. Sper ca prin intermediul cărţii să vă fi convins şi mai departe să aducem măcar acele lucruri ce pot fi luate dintr-o monarhie şi într-o republică, în viaţa noastră de azi. Mă bucur că am reuşit să coloborăm cu mai multe Case Regale şi oficii ale guvernatorilor regali din Europa şi din lume, care au contribuit cu fotografiile oficiale ale suveranilor actuali, iar cu arhiva Casei Regale din România ne-a furnizat fotografii despre legăturile familiei regale din ţara noastră cu alte familii regale“, a spus Ioan Luca-Vlad.
 

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!