Cultură
Monumente ale cinstirii eroilor neamului

Monumente ale cinstirii eroilor neamului

Anca Tuică, 23 Octombrie 2018

În semn de recunoștință față de ostașii români căzuți în timpul Primului Război Mondial, Romfilatelia a introdus în circulație emisiunea de mărci poștale „Monumente ale cinstirii eroilor nea­mului”.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,40 de lei este reprezentat Monumentul Eroilor CFR, situat în Piața Gării de Nord din Bucu­rești. Operă a renumiților sculp­tori Cornel Medrea și Ion Jalea, ansamblul a fost inaugurat în luna mai a anului 1943.

Monumentul Eroilor Sanitari din apropierea Facultății de Medicină din București este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 1,60 de lei. Monumentul a fost ridicat în 1932, în memoria corpului medical românesc care a salvat vieți în Primul Război Mondial. Opera aparține sculptorului italian Raffaelo Romanelli.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 2 lei este reprezentat Mormântul Ostașului Necunoscut, situat în Parcul „Carol I” din Bucu­rești.

Monumentul Eroilor Aerului, situat în Piața Aviatorilor din București, este ilustrat pe timbrul cu valoarea nominală de 8,50 de lei. Statuia din bronz, realizată de Iosif Fekete, Lidia Kotzebue și Arnold Cencinschi (zis Borgo Prund), are o înălțime de 5 m și o greutate de 5 t. Monumentul a fost construit între anii 1930 şi 1935. Statuia ilustrează omul zburător, având aripile desfășurate, simbol al înfrângerii morții prin eroism, în jurul căruia se află trei aviatori căzuți.

Timbrul cu valoarea nominală de 19 lei înfățișează Monumentul Trupelor de Geniu – Leul. Aflat la intersecția bulevardelor Iuliu Maniu și Geniului, monumentul a fost inaugurat la data de 29 iunie 1929. Piedestalul este surmontat de statuia unui leu din bronz, cu o lungime de 5,40 m, o înălțime de 4,40 m și cu o greutate de 6 t. Acesta este înfățișat stând pe o țeavă de tun și pe o cască peste care este desfășurat un drapel de luptă. Alegoria simbolizează rezis­tența, dârzenia și vitejia de care a dat dovadă armata română.

Arcul de Triumf, construit între 1921 şi 1922, ca simbol al victoriei României în Primul Război Mondial, este redat pe Plicul Prima zi.

Întreaga emisiune de mărci poștale este disponibilă în magazinele Romfilatelia din țară. 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!