Theologica
Mucenicii, primii sfinţi ai Bisericii

Mucenicii, primii sfinţi ai Bisericii

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 11 Noiembrie 2017

Mucenicii sau martirii sunt creștinii care și-au dat viața mărturisind pe Domnul Iisus Hristos. Ei sunt primii sfinți ai Bisericii, care a considerat întotdeauna că mucenicia nu ar fi fost posibilă fără ajutorul harului Duhului Sfânt.

Pe jertfa martirilor s-a zidit Biserica, de aceea în piciorul Sfin­tei Mese din Altarul bisericii se pun moaşte de martir. Măr­turia lor stă la baza modelului creştin de mărturisire a lui Iisus Hristos ca Domn şi Mântuitor al nostru.

Apostolul Pavel spune despre ei: „Au fost ucişi cu pietre, au fost puşi la cazne, au fost tăiaţi cu ferăstrăul, au murit ucişi cu sabia, au pribegit în piei de oaie şi în piei de capră, lipsiţi, strâmtoraţi, rău primiţi. Ei, de care lumea nu era vrednică…” (Evrei 11, 37-38). În evenimentul mărturiei lor se ascunde taina iubirii şi legăturii care-i uneşte pe toţi sfinţii mucenici, pe cei care au mărturisit şi pe cei care mărturisesc acum.

Din epoca persecuţiilor Bisericii de către împăraţii romani am moştenit cultul martirilor, născut ca o manifestare firească a cre­dinţei creştine pe care mucenicii creştini au mărturisit-o cu statornicie şi curaj şi s-au încoronat, pentru chinurile îndurate şi pentru moartea lor martirică, cu cununa nemuririi şi a vieţii veşnice. Curajul martirilor a făcut pe mulţi păgâni să treacă la creştinism. „Sângele martirilor este sămânţa creștinilor”, scria Tertulian. De aceea, cel mai adesea, mucenicii au fost cinstiți ca sfinți imediat după moarte de către ceilalți creștini. Mucenicii erau cinstiți de adunarea locală a credincioșilor strânși în jurul mormântului celui martirizat (unde se găseau și moaștele lui), în ziua pomenirii morții sale, adică nașterea întru viața veșnică.
Odată cu oprirea persecuțiilor generale îndreptate împotriva creștinilor pe vremea Sfântului Împărat Constantin cel Mare, cultul mucenicilor s-a dezvoltat și s-a generalizat în Biserică.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!