Cultură
Muzică psaltică şi manuscrise bizantine

Muzică psaltică şi manuscrise bizantine

Raluca Brodner, 01 Septembrie 2010

Grupul psaltic "Stavropoleos" va susţine, în 10 şi 11 septembrie, o serie de concerte de muzică bizantină în librăriile Cărtureşti-MŢR, "Mihai Eminescu" şi Humanitas-Kretzulescu. În preambulul recitalurilor va fi prezentat albumul bilingv "Manuscrise bizantine în colecţii bucureştene", un document istoric de mare însemnătate.

Vineri, 10 septembrie, de la ora 20:00, grupul psaltic (condus de arhid. dr. Gabriel Constantin Oprea, slujitor al Mănăstirii Stavropoleos şi lector universitar la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti) va concerta la Librăria Cărtureşti-MŢR. Sâmbătă, 11 septembrie, concertele se vor ţine la Librăria "Mihai Eminescu" de la ora 12:00 şi la Librăria Humanitas-Kretzulescu de la ora 16:00. Concertele grupului Mănăstirii Stavropoleos marchează deschiderea programului "Editura ICR în librăriile bucureştene", care va asocia apariţii editoriale cu evenimente artistice şi culturale - concerte, lecţii deschise, expoziţii.

Cei prezenţi vor putea afla mai multe detalii cu privire la albumul bilingv "Manuscrise bizantine în colecţii bucureştene", publicat la Editura Institutului Cultural Român şi editat sub înaltul patronaj al preşedintelui României, cu sprijinul Patriarhiei Române, Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Naţional de Artă al României şi Muzeului Naţional de Istorie a României.

"Legitimată teologic şi elaborată de-a lungul secolelor cu o creativitate pe care o redescoperim admirativ în zilele noastre, imaginea dobândise în Bizanţ statutul unei forme culturale complete, în care reflecţia înaltă se întâlnea cu cele mai rafinate expresii ale artei şi ale puterii. Astfel, ea devine un document istoric de primă însemnătate. Însă înţelegerea sa corectă este potenţată de relaţia cu textul, motiv pentru care una dintre direcţiile recente de studiere a culturii şi moştenirii bizantine se concentrează tocmai asupra tehnicilor lecturii şi a raportului dintre imagine şi text, mai ales în manuscrise. Reprezentarea iconografică este repusă explicit în contextul său, care nu ne transmite doar idei, ci şi practici: de la asocierea între un anumit text şi o anume imagine până la stilul scriiturii şi materialele folosite (…)", spune Bogdan Tătaru-Cazaban.

16 ani de activitate

Înfiinţat în anul 1994, Grupul psaltic "Stavropoleos" a susţinut concerte în multe oraşe din ţară şi străinătate (Cipru, Polonia, Grecia, Franţa, Austria, Germania, Italia, SUA, Japonia) şi a participat la festivaluri şi congrese de muzică sacră (Czestochowa - 1995; Timişoara - 1998; Bielsko-Biala - 2002; Bucureşti - 2002; Kiev - 2004; Wroclaw - 2005). Discografia grupului cuprinde numeroase albume. De asemenea, cântări ale grupului figurează în două antologii produse de casa de discuri Musica Sancta (Israel) şi de Fundaţia Syndesmos din Paris.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!