Banat
Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită la Mănăstirea Arad-Gai

Nașterea Maicii Domnului, sărbătorită la Mănăstirea Arad-Gai

Protos. Iustin Popovici, 12 Septembrie 2017

În fiecare an, la 8 septembrie, când se sărbătorește Naşterea Maicii Domnului, cea dintâi sărbătoare mare de la începutul anului bisericesc, Mănăstirea Arad-Gai îmbracă haină de sărbătoare. Sfânta Liturghie din ziua praznicului a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

Unul dintre hramurile acestei mănăstiri a fost sărbătorit de obştea maicilor, în frunte cu maica stareță Ecaterina Joldeș, și mulțimea de pelerini veniți să se roage Maicii Domnului în această oază de liniște.

În seara de ajun, Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi de mir, a săvârşit slujba Privegherii. Din sobor au făcut parte părintele Silviu-Nicolae Faur, consilier administrativ-bisericesc, părintele Gabriel Mariș, consilier social, părintele Flavius Petcuț, protopop al Aradului, alți preoți și diaconi.
În cadrul acesteia, chiriarhul arădean a adresat pelerinilor prezenţi un părintesc cuvânt de învăţătură intitulat `Osteneală sfântă în grădina Maicii Domnului”, în care a vorbit despre zilele de hram la Mănăstirea Arad-Gai, la început de an bisericesc, în contextul momentelor festive ale orașului: Zilele Aradului, Primul Congres Inter­național al Grădinilor Botanice din Regiunea Danubiană, precum și al celor desfășurate la nivel național: Întâlnirea Inter­națională a Tinerilor Ortodocși de la Iași.

Slujbele au continuat pe întreg parcursul nopţii, săvârşindu-se Taina Sfântului Maslu, Sfânta Liturghie de noapte, Ceasurile, slujba Aghesmei mici, Acatistul Naşterii Maicii Domnului.

În ziua praznicului, Părintele Mitropolit Ioan al Banatului împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, încon­jurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie arhierească în Altarul de vară din ­curtea mănăstirii. Din sobor a făcut parte și părintele arhim. Ilarion Tăucean, starețul Mănăstirii Feredeu.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a făcut o exegeză biblică a textelor scripturistice rânduite pentru acest praznic (Filipeni 2; Luca 10 și 11), punând în lumină însemnătatea nașterii Fecioarei Maria pentru viața creștină și modul în care s-a făcut pregătirea omenirii pentru primirea Mântuitorului Hristos în lume. De asemenea, Mitropolitul Banatului a apreciat prin cuvinte alese rolul mamelor care o au drept model în creșterea și educarea copiilor lor pe Maica Domnului.

Răspunsurile liturgice, atât seara la Priveghere, cât şi în ziua de praznic, la Sfânta Liturghie, au fost date de studenţi şi seminarişti de la şcolile teologice arădene. La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mulţumit Întâistătătorului Mitropoliei Banatului pentru această vizită efectuată în Eparhia Aradului şi pentru împreuna-slujire la mănăstirea de maici din cartierul arădean Gai, iar preoților și credincioșilor prezenţi la hram le-a apreciat strădania maicilor în organizarea evenimentului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!