Sănătate
Năsturelul regenerează celulele

Năsturelul regenerează celulele

Năsturelul sau măcrișul de baltă este o plantă perenă bogată în nutrienți și vitamine. Se găsește din abundență în apropiere de izvoare și de-a lungul apelor stătătoare. Face parte din familia Brassicaceae, fiind rudă cu muștarul, cresonul de grădină, varza sau rucola. Acesta conține o gamă variată de vitamine cum ar fi A, B1, B2, B3, B5, B6, B17, C, D, E, K. Mai mult, conține și minerale: calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, cupru, mangan, fluor, sulf, clor, iod, germaniu, siliciu, zinc. Năsturelul acționează ca antibiotic, antibacterian, diuretic, expectorant, stimulent digestiv, antiscorbutic, antiseptic, antioxidant, tonic. Acesta are în componență ulei volatil, glicozide, fibre, proteine (aminoacizi: arginină, histidină, izoleucină, lizină, leucină, fenilalanină, metionină), acid folic, cumarină.

Consumul zilnic de năsturel acționează ca o barieră în fața deteriorării ADN-ului și a celulelor sangvine și poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase la sân. De asemenea, combate stresul și tendințele de îmbatrânire, curăță sângele, regenerează celulele și elimină toxinele din corp, deschide apetitul pentru mâncărurile sănătoase.

Năsturelul se recomandă a fi consumat de preferință în stare crudă, deoarece prin uscare sau fierbere se diminuează din pro­prietăți. Se poate adăuga în ciorbe, diverse mâncaruri, salate sau sub formă de suc fresh.

Salată de năsturel cu spanac și pară

Ingrediente:
2 cești de năsturel tocat
2 cești de spanac tocat
1-2 pere potrivite
1 morcov ras pe răzătore
1 lingură semințe de susan prăjite

Sos (dressing):
1 lingură de ghimbir proaspăt, tocat
3 linguri de oțet de orez
3-4 linguri de unt de migdale
1 lingură de zahăr sau miere
2-3 linguri de apă
1 linguriță de sare
1 linguriță de pastă de ardei iute
3 linguri de susan

Năsturelul, spanacul și para tăiată felii se pun într-un castron mare și se adaugă sare și piper. Într-un blender se pun toate ingredientele sosului de mai sus și se amestecă până se omogenizează. Sosul se pune, apoi, peste salată și se garnisește cu morcov ras și cu semințe de susan. Poftă bună! 


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!