Banat
Noaptea Europeană a Muzeelor, la Timișoara

Noaptea Europeană a Muzeelor, la Timișoara

Răzvan Fibișan, 24 Mai 2017

La finalul săptămânii trecute, iubitorii de artă din Timișoara au avut ocazia să viziteze, cu prilejul celei de-a 13-a ediții a Nopții Muzeelor, mai multe spații culturale din orașul de pe Bega.

Printre cele 3.000 de muzee din Europa care și-au deschis porțile se află și Muzeul de Artă din Timișoara, unde bănățenii au putut asculta un recital de pian din opera lui Chopin – Nocturne, corul Facultății de Muzică, Incanto Quartetto, precum și discuții pe teme muzicale, artă vizuală și cultură umanistă, realizate de solistul Cristian Rudic și Victor Neumann (directorul Muzeului de Artă Timișoara). De asemenea, au putut fi vizitate și următoarele expoziții temporare: expoziția de artă conceptuală – sculptură „Forme și culori de bază. Spațiu, ritm, lumină” a celebrului artist Ingo Glass și expoziția de fotografii a artiștilor fotografi ai Academiei Ungare de Artă. Și Muzeul Național al Banatului și-a deschis porțile, putând fi vizualizate Colecția de Antichități Egiptene și Expoziția Patrimonium, în acordurile muzicale ale formației „Peregrinii”.

Un numeros public vizitator a trecut și pragul Muzeului de artă bisericească veche, aflat la subsolul Catedralei Mitropolitane, care adăpostește comorile de artă ale Mitropoliei Banatului. Vizitatori din țară, dar și din străinătate (Spania, Germania, Anglia, Italia, Serbia, Texas și Cile) au admirat numeroasele obiecte, de reală valoare, din co­lecția muzeală, piese ce repre­zintă cele mai caracteristice opere ale trecutului religios din Banat. Colecția de artă bise­ricească veche de la Catedrala Mitropo­litană cuprinde un lapidar (forme de cruci vechi, pietre de hotar, ins­cripții pe piatră din sec. XVII-XIX); icoane pe sticlă din sec. XVIII-XIX, realizate de meș­teri populari, într-o tehnică ori­ginală; icoane pe lemn (sec. XVII-XVIII) autohtone și de import din diferite centre răsăritene și balcanice, precum și manuscrise, tipărituri și obiecte bise­ricești. Totodată, oaspeții au avut prilejul să vizioneze mai multe proiecții de film despre istoria monumentalului locaș de cult, devenit un simbol al Timișoarei, și despre viața Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului. Toți vizitatorii au mărturisit că acest muzeu este atât un loc al înălțării sufletești, cât și o scară a istoriei ce reve­lează viața și duhul Bisericii din primele secole creștine.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!