Nu fumaţi în timpul sarcinii!

15 August 2007

Fumul de ţigară conţine mai mult de 2.500 de chimicale, dintre care se ştie că cel puţin două, nicotina şi monoxidul de carbon, sunt nocive pentru sarcină. Fumatul dublează riscul oricărei femei de a naşte un copil sub greutatea normală, fiindcă încetineşte ritmul de creştere al fătului. Se pare, de asemenea, că influenţează şi timpul de gestaţie, provocând naşteri înainte de termen. La fel ca alcoolul, fumul de ţigară face cu atât mai mult rău, cu cât e în cantitate mai mare. Cu cât gravida fumează mai mult, cu atât riscul pentru făt e mai mare.

În rest, fumul de ţigară lasă mai multe şanse de dezvoltare decât alcoolul. Dacă o viitoare mămică reuşeşte să renunţe la fumat după primul trimestru de sarcină, e ca şi cum n-ar fi fumat deloc. Riscurile sunt foarte mici. Chiar şi în ultimul trimestru de sarcină renunţarea la ţigări poate ajuta la dezvoltarea copilului. Atenţie mare şi la fumatul pasiv, care e contraindicat pentru gravide. Riscurile sunt aceleaşi ca şi în cazul fumatului activ. Viitoarea mămică trebuie să evite locurile în care se fumează şi să fie protejată de cei din familie. Complicaţiile sarcinii, produse de fumat:

- placenta previa (placenta joasă, care obturează deschiderea uterului);

- sângerări periculoase atât pentru copil, cât şi pentru mamă;

- ruptura prematură de membrane (ruperea apei). Dacă se întâmplă în primele 37 de săptămâni determină naştere prematură.

Bebeluşul poate rămâne cu sechele care au rezonanţă şi în copilărie:

- nou-născuţii din mame fumătoare riscă de 3 ori mai mult să moară subit după naştere (sindromul morţii subite);

- bebeluşii sunt nervoşi, agitaţi şi foarte greu de liniştit;

- naşterea prematură şi greutatea foarte mică la naştere pot lăsa sechele neuro-psihice, retardare mintală;

- dacă părinţii fumează după naşterea copilului, îl fac foarte sensibil la boli respiratorii, în special la astm. (sursa: www.topsanatate.com)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!