Cultură
Soprana Mariana Nicolesco, artist UNESCO pentru pace

Număr-record de concurenţi la „Hariclea Darclée”

Gabriela Zamora, 25 Iulie 2017

Festivalul şi concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée”, dedicat memoriei legendarei soprane, a început astăzi și se va încheia la 6 august. Se desfăşoară la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila şi vor participa 200 de concurenţi din 18 ţări, dar şi 80 de tinere talente din China, potrivit organizatorilor.
Deschiderea festivă şi concertul inaugural vor fi susţinute, astăzi, de laureatul Premiului I şi, respectiv, al Marelui Premiu Darclée, soprana Silvia Micu şi tenorul Ioan Hotea, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici. S-au înscris în concurs la această ediție din 2017 a Festivalului şi concursului internaţional de canto „Hariclea Darclée” 200 de participanți din 18 țări, un număr nemaiatins până acum. „Numărul-record de concurenţi din acest an, 200, întăreşte acel credo formulat de mine adeseori, conform căruia nimic nu-i poate apropia pe oameni mai mult decât cântul”, a afirmat celebra soprană Mariana Nicolesco, artist UNESCO pentru pace, potrivit Mediafax.
Josef Hussek, fost director al festivalului de la Salzburg, spune că nu cunoaște „nici un alt concurs de canto care să se plaseze în toate momentele şi manifestările sale la un nivel atât de înalt ca acela dedicat memoriei Haricleei Darclée. Această manifestare e mai mult decât un concurs de canto obişnuit, este deodată competiţie, Master Class şi adevărat festival al muzicii. Iată ce o face incomparabilă şi unică”.

Tenorul italian Francesco Meli, care a inaugurat în decembrie 2016 stagiunea Teatrului alla Scala din Milano, a apărut pentru prima dată pe scenă nu în ţara natală, ci la evenimentele Darclée de la Brăila. La fel și basul italian Luca Pisaroni, unul dintre cei mai aplaudaţi din lume, s-a impus mai întâi tot la acest concurs, înainte de a cuceri scenele internaţionale.

Dintre artiştii români care au strălucit mai întâi pe scena pe care Hariclea Darclée debuta la 1881 se numără tenorul Ioan Hotea, care a câştigat acum doi ani atât Marele Premiu Darclée, cât şi Premiul Operalia, patronat de Placido Domingo, și care astăzi este aplaudat la Frank­furt, Londra sau Viena. Bas-baritonul Zoltan Naghi, protagonist al unei strălucite cariere internaţionale, nu uită niciodată că tot în acest context s-a conturat şi a fost confirmată personalitatea sa artistică. La ultima ediţie a Concursului internaţional de canto al Chinei, Premiul I a fost obţinut de tenorul Adrian Dumitru - laureat în 2015 şi al Marelui Premiu Darclée -, în timp ce Premiul II a revenit mezzosopranei Emanuela Pascu.

În paralel cu competiţia de canto, în ziua de 29 iulie toţi cei interesaţi vor putea asista la conferinţa cu videoproiecţii susţinută de muzicologul şi medicul foniatru dr. Stephan Poen pe tema „Din nou despre gloria muzicii: Omagiu lui Nicolae Herlea la 90 de ani de la naştere”.

Pianistul Matei Varga, venit de la New York pentru a celebra centenarul Dinu Lipatti, va putea fi ovaționat la data de 3 august, iar a doua zi, 4 august, va avea loc reprezentaţia cu opera I Pagliacci de Leoncavallo, operă în care au triumfat pe scenele lumii Hariclea Darclée, Nicolae Herlea şi Mariana Nicolesco.

La 5 august, în prezenţa a 10.000-15.000 de spectatori, va avea loc, pe Esplanada Dunării, tradiţionalul concert extraordinar la care iau parte laureaţii Concursului Darclée cu participarea corului Filarmonicii George Enescu şi a Orchestrei Festivalului Darclée. Dirijor este maestrul Marco Balderi.

Duminică, 6 august, din nou în teatru, juriul Concursului internaţional de canto „Hariclea Darclée”, prezidat de Mariana Nicolesco, va anunţa câştigătorii competiţiei din acest an în cadrul ceremoniei de înmânare a premiilor şi a Galei Laureaţilor. Din juriul internaţional fac parte Marco Balderi, Eugenio Girardi şi Flavio Trevisan din Italia, Baoyi Bi din China, Stanislaw Daniel Kotlinski din Polonia, Myron Michailidis din Grecia, Stephan Poen din Israel şi Felix Serraclara din Spania.

Nu mai puţin de 2.500 de artişti din 50 de ţări şi cinci continente au participat din 1995 încoace la Festivalul şi concursul Darclée, precum şi la cursurile de măiestrie artistică, Master Classes, oferite de Mariana Nicolesco.

Festivalul şi concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée” de la Brăila, ediţia 2017, este organizat de Fundaţia Darclee, Fundaţia Internaţională Ateneul Român, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Primăria Municipiului Brăila, Consiliul Local Municipal, Consiliul Judeţean Brăila.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!