O elevă din Mureș ține prelegeri de astrofizică

Cristina Zamfirescu, 28 Februarie 2018

Eleva Georgiana Mătieş din clasa a XII‑a A a Colegiului Naţional Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, acceptată la Universitatea Tehnică (UT) din Delft, Olanda, unde doreşte să studieze ingineria aerospaţială, predă voluntar de mai mulţi ani astronomia şi astrofizica liceenilor mureşeni, în cadrul unui club pe care l‑a înfiinţat.

Pe lângă pasiunea pentru astronomie şi astrofizică, Georgiana Mătieş s‑a remarcat şi prin calificarea la Olimpiada Naţională Interdisciplinară Ştiinţele Pământului”, a câştigat împreună cu echipa colegiului faza naţională a Concursului Tinerii în pădurile Europei” şi a ocupat locul IV la faza internaţională a aceluiaşi concurs, dovedind o bună cunoaştere a unor materii care nu au multe în comun cu matematica şi fizica, biologia şi geografia.

În paralel cu aceste participări la concursuri naţionale şi internaţionale, în diferite domenii, în cadrul Clubului de Astrofizică, Georgiana a ţinut prelegeri şi a efectuat demonstraţii practice pentru colegii ei de la Colegiul Naţional Al. Papiu Ilarian”, cât şi pentru cei de la Colegiul Naţional Unirea”, pentru a‑i ajuta să înţeleagă anumite concepte dificile din fizică.

Ţin şi prelegeri, dar fac şi evidenţiere practică a unor concepte foarte greu de înţeles. Încerc să fac cât mai multe analogii pentru a explica ce înseamnă un concept foarte greu din fizică, pentru că nu este chiar atât de greu, dar ai nevoie de o analogie ca să simţi lucrurile cât mai apropiate de tine. Iar eu asta încerc să fac pentru ceilalţi. Şi ceilalţi colegi au idei, este un club în adevăratul sens al cuvântului. În plus, am reuşit să conving şi un inginer de la Agenţia Spaţială Europeană să ne vorbească, prin videoconferinţă, prin care ne‑a prezentat Staţia Spaţială Internaţională. Este o activitate mult mai amplă decât un simplu club”, a explicat eleva, potrivit Agerpres.

Eleva susţine că în domeniul ingineriei astronautice nu are posibilităţi de a studia în ţară.

Deşi România e membră a Agenţiei Aerospaţiale Europene, la noi în ţară nu există infrastructura şi dezvoltarea acestui domeniu pe rachete, pe călătoria în spaţiu”, a precizat Georgiana.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!