Reportaj
O picătură de sânge pentru viaţa aproapelui

O picătură de sânge pentru viaţa aproapelui

Gheorghecristian Popa, 05 Iulie 2013

Campania de donare de sânge organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi sub îndrumarea părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru, eclesiarhul paraclisului, se încheie astăzi, 6 iulie. Din luna aprilie şi până acum au donat sânge 476 de persoane. Azi sunt aşteptaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină al Municipiului Bucureşti (CTS) aproape 100 de oameni care şi-au anunţat intenţia de a dona sânge.

În urma acestei campanii, Patriarhia Română a urcat pe primul loc în topul instituţiilor donatoare de sânge pentru perioada 5 aprilie - 5 iulie, după cum ne-a precizat asistent medical principal Andrei Ignat, organizatorul evenimentelor de donare sanguină la nivelul municipiului Bucureşti.

Campania s-a desfăşurat pe parcursul a trei luni, în patru etape. Primele două etape (5-6 iunie, la Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti, şi 13 aprilie, la caravana medicală amplasată la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului) au reunit peste 300 de persoane, din care 200 au donat sânge. Cea de-a treia etapă a fost dedicată victimelor accidentului din Muntenegru şi a adunat 291 de persoane, din care au donat sânge 198. Pe lângă credincioşii veniţi de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, între donatori s-au aflat 70 de studenţi la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“ din Bucureşti, precum şi angajaţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi ai Poliţiei de Frontieră Română, prezenţi la centrul de transfuzie la apelul părintelui Ciprian Grădinaru.

Ultima etapă a campaniei a debutat joi, 4 iulie, şi se încheie astăzi. În prima zi au fost prezente 60 de persoane, din care 40 au donat sânge, iar în a doua zi au fost 38 de donatori din 45 de persoane care s-au prezentat pentru recoltarea sângelui.

Organizatorii se aşteaptă ca astăzi numărul donatorilor la nivelul întregii campanii să crească la peste 500, ceea ce ar echivala cu aproximativ 225 litri de sânge. „În trimestrul al doilea al anului 2013, s-au recoltat mai mult cu 2.000 de prize (pungi), faţă de trimestrul al doilea din 2012. Această creştere semnificativă este efectul campaniei iniţiate de Biserică. Ne dorim ca, după această campanie, donatorul să vină să doneze sânge din trei în trei luni. Este vorba de asigurarea rezervelor de sânge şi de fidelizarea donatorilor“, ne-a declarat dr. Augustina Olteanu, biolog principal şi şeful laboratorului predonare din cadrul CTS Bucureşti. 

„Cei mobilizaţi de Biserică au venit cu o anumită stare de spirit“

Campania demarată de voluntarii de la paraclisul patriarhal din Dealul Arsenalului a fost receptată cu interes şi bucurie de către credincioşii din Bucureşti, fapt remarcat şi de medicii centrului de transfuzie. „Această campanie organizată de Biserică este un lucru inedit şi cu un impact bun. Oamenii au venit cu bucurie în suflet deoarece ei simt ajutorul lui Dumnezeu pentru faptele lor bune. Am observat că cei mobilizaţi de Biserică au venit cu o anumită stare de spirit. Ei nu o fac pentru vreun beneficiu material, iar dacă se întâmplă să nu poată dona sânge, suferă enorm de mult. Cred că după un astfel de gest oamenii se simt împliniţi“, a spus dr. Camelia Ruxandu, medic în cadrul Departamentului de consultaţie donatori din cadrul CTS Bucureşti. 

În fiecare din cele patru etape s-au implicat constant aproximativ 50 de voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. „Voluntarii au contribuit prin distribuirea de materiale de promovare a campaniei (afişe lipite la biserici şi în căminele studenţeşti, ghidul donatorului în care sunt prezentate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care donează sânge, precum şi beneficiile sociale şi medicale pe care le aduce acest act medical). Cei care au venit aici, la Centrul de Transfuzie Sanguină, au preluat donatorii de la intrare, i-au ajutat să se înscrie la ghişeu şi să completeze chestionarele predonare, i-au însoţit la camerele de analiză şi de recoltare a sângelui, le-au asigurat alimentaţia şi hidratarea înainte şi după donare“, ne-a declarat Sanda Pop, voluntar la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

Următoarea campanie de donare de sânge organizată de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se va desfăşura în luna septembrie la Centrul de Transfuzie Sanguină a Municipiului Bucureşti, din str. Dr. Constantin Caracaş, nr. 2-8, sector 1. 

„Această campanie vine în întâmpinarea nevoii acute de sânge de care suferă sistemul sanitar românesc. Întrucât sângele este elementul vital din corpul omenesc şi este atât de multă nevoie de el, ne-am gândit că o astfel de campanie ar reprezenta o adevărată binecuvântare pentru cei suferinzi. De aici se pot deduce două beneficii. În primul rând există unul biologic, deoarece prin donarea de sânge se face şi o medicină preventivă pentru că înainte de a se recolta sângele se fac anumite analize în urma cărora mulţi au descoperit că au anumite boli şi au fost astfel preveniţi. Totodată, prin donarea de sânge măduva este provocată să regenereze sângele. În al doilea rând, se poate vorbi de un beneficiu duhovnicesc, donarea de sânge fiind un act creştinesc de milă. Sunt foarte mulţi oameni suferinzi pe paturile de spital care se confruntă cu lipsa donatorilor de sânge. De aceea, pe lângă rugăciunile Bisericii ne-am gândit să aducem sprijin acestor oameni bolnavi prin organizarea acestei campanii“, ne-a spus părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Din inimile donatorilor

Vasile Georgescu, 37 de ani: „Am venit la centrul de donare de sânge la îndemnul părintelui Ciprian Grădinaru. Este o mare bucurie pentru mine că pot face o faptă creştinească, ajutându-i pe semenii mei care au nevoie de sânge. Aceasta este a doua oară când vin aici şi donez sânge şi cu această ocazie îi îndemn pe cât mai mulţi creştini să participe la astfel de acte deoarece mulţumirea sufletească este foarte mare“. Cristian Neculai, 41 de ani: „Este prima oară când vin aici să donez sânge. Auzind de această campanie organizată de Biserică, am mai adus cu mine şi câţiva colegi şi colege de serviciu care s-au arătat binevoitori. Nu am ştiut sau nu am conştientizat până să ajung aici cât de important este acest lucru pentru oamenii bolnavi. Nu se ştie niciodată când vom avea şi noi nevoie în viaţă de ajutorul semenilor noştri, de sângele altcuiva care este un bun ce nu poate fi înlocuit cu nimic“.
Doina Vârban, 38 de ani: „Până acum nu am mai fost la o astfel de campanie de donare de sânge. Am venit aici pentru mama mea care este bolnavă şi are nevoie de transfuzie de sânge. Ne-am bucurat foarte mult că am primit ajutorul de la oameni necunoscuţi, de la oamenii mobilizaţi de părintele Ciprian şi, cu acest prilej, doresc să le mulţumesc!“.

Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!