Transilvania
Oaspeți din Republica Moldova, la Centrul de zi din Războieni, Alba

Oaspeți din Republica Moldova, la Centrul de zi din Războieni, Alba

19 Iulie 2018

Un grup de 23 de copii din localitatea Răzeni, Republica Moldova, însoțiți de cadre didactice, au petrecut câteva zile din vacanța de vară în Ardeal, la invitația Centrului de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni. Copiii aflați în vizită la Războieni, Alba, sunt beneficiari ai unui centru similar din localitatea Răzeni, Republica Moldova, și provin din familii vulnerabile sau cu posibilități materiale reduse.

Oaspeții și beneficiarii Centrului de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni, l-au avut în prima zi a vizitei în mijlocul lor pe Înalt­preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei. Tinerii au prezentat ierarhului un mic program artistic.

În a doua zi a taberei, copiii din Republica Moldova au vizitat municipiul Alba Iulia și cele mai importante obiective turistice din Cetatea Alba Carolina. Cu acest prilej s-au întâlnit și cu ofi­cialitățile locale.

În popasul lor la Catedrala arhiepiscopală, copiii s-au întâlnit din nou cu IPS Arhiepiscop Irineu care le-a transmis câteva îndemnuri duhovnicești. A urmat apoi o vizită la Salina Turda și în municipiul Cluj-Napoca.

Duminică, în ultima zi a taberei, copiii din Răzeni au participat alături de copiii din Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” și comunitatea din Războieni la oficierea Sfintei Liturghii în biserica parohială.

„Copiii aflați în vizită la centrul nostru de zi sunt beneficiari ai unui centru similar din localitatea mea natală Răzeni și provin din familii vulnerabile sau cu posibilități materiale reduse. Ne-am gândit ca în An Centenar să aducem mai aproape cele două comunități și copilașii care prin această vizită și-au aprofundat cunoștințele despre istoria României. De asemenea, vizita oaspeților de peste Prut reprezintă și un schimb de experiență între cele două centre care au ca misiune prevenirea abandonului școlar, îmbunătățirea perfor­man­țelor școlare ale copiilor, dar și dezvoltarea unor abilități de viaţă independentă” a precizat părintele coordonator Vladimir Beregoi.

Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni a fost deschis în 2011 și oferă servicii unui număr de 25 de copii, funcţionând într-un parteneriat între Asociaţia Filantropia Ortodoxă Alba Iulia prin Filiala Războieni - Cetate, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Alba şi consiliul local din Ocna Mureş.

În cadrul centrului sunt oferite copiilor servicii educative, recreative şi de socializare, servicii de informare şi consiliere, programe pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă şi de dezvoltare personală, intervenţie psihologică, pedagogică şi socială, suport material, hrană, îmbrăcăminte şi igienizare, dar şi consiliere şi sprijin pentru părinţi.

Centrul de zi „Sfântul Serafim de Sarov” din Războieni este susţinut şi de Fundaţiile FAER Reghin şi HEKS România, care oferă sprijin financiar în cadrul unui proiect cofinanţat printr-un grant oferit din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, conform unui comunicat al Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Activitatea a fost inclusă în seria de manifestări organizate cu prilejul „Anului Omagial al unității de credință și de neam” și „Anului comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în Patriarhia Română.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!