Moldova
Omagiu adus poetului Grigore Vieru, la Seminarul Teologic Dorohoi

Omagiu adus poetului Grigore Vieru, la Seminarul Teologic Dorohoi

Pr. Creţu Vasile Ionuţ, 19 Februarie 2019

Joi, 14 februarie 2019, s-au împlinit 84 de ani de la naşterea marelui poet Grigore Vieru, un poet care şi-a câştigat un loc de cinste în literatura română. Poeziile şi articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deşteptarea conştiinţei naţionale a românilor din spaţiul dintre Prut şi Nistru.

Grigore Vieru s-a născut pe 14 februarie 1935 în satul Pererîta, raionul Briceni. A semnat peste 60 de cărţi de versuri pentru copii şi maturi. Creaţiile sale au fost editate în 15 ţări. În 1990 a fost ales membru de onoare, iar în 1993 - membru corespondent al Academiei Române. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier.

Elevii de la Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi au adus un omagiu poetului, în cadrul activităţii „Grigore Vieru - omul şi poetul”, desfăşurată în sala de festivităţi a şcolii. Scopul proiectului a fost descoperirea şi redescoperirea lecturii, cunoaşterea valorilor culturale, precum şi cultivarea gustului estetic. Invitatul activităţii a fost maestrul Aurelian Antal, artist plastic şi poet dorohoian, care a prezentat elevilor şi profesorilor prezenţi monologul „Ava Grigore”, realizat în timpul lucrului la bustul poetului Grigore Vieru.

Elevii au prezentat poezii din opera regretatului poet, precum şi câteva piese muzicale pe versuri de Grigore Vieru.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!