Timp liber
Oraşul în care a început creştinarea Rusiei

Oraşul în care a început creştinarea Rusiei

Eugenia Golub, 20 Septembrie 2011

Atunci când ne gândim la vacanţă ne vin în minte destinaţii exotice, insule însorite sau oraşe faimoase ale Europei de Vest. Există însă şi alte locuri mai puţin explorate de turişti, dar care ne pot oferi destul de multe atracţii pe care merită să le vedem. Un astfel de loc este Kiev, capitala Ucrainei şi cel mai mare oraş al statului.

Biserici cu vechi istorii şi arhitectură deosebită, muzee, monumente, spaţii verzi, oameni primitori sunt doar câteva argumente care ne pot îndemna să vizităm Kievul.

Kievul este unul dintre cele mai vechi oraşe din Europa, cu o istorie tumultuoasă şi interesantă, prima sa atestare scrisă datând din anul 482. De-a lungul timpului, acest oraş a fost centrul religios al statului rus, în principal datorită clădirilor sale sacre - Lavra Pecerska, catedralele "Sfânta Sofia" şi "Sfântul Arhanghel Mihail" - şi din acest loc au început creştinarea Rusiei şi cultura ortodoxă.

"Vaticanul Europei de Est"

Kievul este un oraş al contrastelor, având clădiri moderne, luxoase cluburi de noapte, baruri şi restaurante ce se învecinează cu piese istorice nepreţuite şi minunăţii culturale. Un tur al Kievului nu poate începe decât cu Maidan Nezalejnosti, piaţa centrală a capitalei Ucrainei. Aceasta este un loc emblematic pentru oraş şi pentru întreaga ţară deoarece aici a avut loc "Revoluţia portocalie". Piaţa Independenţei devine neîncăpătoare în weekenduri, circulaţia în zonă se închide şi timp de două zile se derulează spectacole şi concerte.

Cine ajunge în Kiev nu poate să nu viziteze celebrele lăcaşuri de cult ale oraşului, cu impresionantele lor turle aurite. Adevărate bijuterii arhitecturale, fiind printre cele mai vechi lăcaşuri de cult din Europa Răsăriteană, bisericile vă vor încânta definitiv. Punctul de atracţie al oraşului, pentru care merită să mergeţi la Kiev, este fabuloasa Mănăstire "Lavra Pecerska" care datează din anul 1051. "Lavra Pecerska" este un ansamblu întins pe 24 de hectare, care cuprinde peste 100 de monumente (biserici, muzee, peşteri, ziduri cu picturi vechi de 1.000 de ani) răspândite de-a lungul multor grădini şi livezi. Este un adevărat colţ de rai, un loc de neuitat, care încântă orice turist, fiind considerat "Vaticanul Europei de Est". Nu trebuie ratat nici Muzeul Miniaturii din incinta mănăstirii. Veţi fi impresionaţi de cele mai mici exponate din lume: o tablă de şah cu tot cu piese este mai mică decât gămălia unui ac, un trandafir aşezat într-un "ambalaj" realizat dintr-un fir de păr polisat pe interior şi exterior, o corabie cu pânze la care velele sunt de 400 de ori mai subţiri decât firul de păr!

Catedrală reconstruită de Petru Movilă

Periplul cultural-religios poate continua cu vizitarea celei mai vechi catedrale din Kiev, "Sfânta Sofia", construită în anul 1.000. O parte a sfântului lăcaş a fost reconstruită de românul Petru Movilă, care a devenit la un moment dat mitropolit al Kievului şi a fondat prima universitate din zonă, care îi poartă numele şi în zilele noastre, Academia Movileană. Dacă luaţi la pas oraşul, în vecinătatea Catedralei "Sfânta Sofia" veţi remarca turlele aurite ale Bisericii "Sfântului Mihail", zugrăvită într-un albastru care aminteşte de culoarea cerului senin. Istoria a fost crudă cu acest giuvaier arhitectural, fiind dărâmat în 1934 de regimul comunist şi reconstruit acum 10 ani. Apoi, la mică distanţă veţi fi încântaţi de stilul baroc, reprezentat de cea de-a treia catedrală a Kievului, "Sfântul Andrei", construită de Rastrelli, celebrul arhitect al Sankt-Petersburgului.

Unul dintre cele mai verzi oraşe europene

Oraşul îşi aşteaptă turiştii cu bulevardele sale largi şi spaţioase, o multitudine de parcuri, de spaţii verzi, pentru care Kievul este considerat unul dintre cele mai verzi oraşe ale Europei, cu arhitectura sa veche, cu monumente în stil art nouveau: "Casa cu himere", "Casa văduvei înlăcrimate", "Casa de ciocolată", Opera. Capitala are şi o bogată viaţă de noapte, luxoase cluburi aşteptându-şi clienţii.

Nu rataţi borşul cu peşte!

După atâtea lucruri speciale de vizitat, trebuie să vă potoliţi şi foamea undeva. Deşi găsiţi o mulţime de restaurante cu mâncare italiană, mediteraneană, turcească, ar fi păcat să nu gustaţi din delicioasele preparate specifice zonei. Trebuie să încercaţi celebrul borş de peşte, considerat o mâncare naţională ucraineană, sau renumiţii "vareniki" , un fel de colţunaşi umpluţi cu brânză, cartofi, fructe, carne. Nici în privinţa transportului nu aveţi de ce să vă faceţi griji. De ceva timp, există cursă directă cu avionul pe ruta Bucureşti-Kiev, dar puteţi opta şi pentru călătoria cu trenul. Deoarece Kievul nu se află la o distanţă foarte mare de România (800 de km pe şosea), o alternativă ar fi cea cu maşina sau autocarul, însă şoselele din Ucraina lasă mult de dorit, aşa că este de preferat să le evitaţi. Chiar dacă din punctul de vedere al infrastructurii şi al condiţiilor de trai Kievul nu se poate compara cu oraşe ca Madrid, Roma sau Paris, capitala Ucrainei merită vizitată. Pe lângă lăcaşuri de cult a căror frumuseţe cu greu îşi găseşte pereche, veţi vedea un oraş cosmopolit care reuşeşte să îmbine armonios vechiul cu noul şi care deşi mai păstrează ceva din reminiscenţele trecutului comunist, încearcă să se adapteze timpurilor moderne.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!