Banat
Orașul Moldova Nouă în haine de sărbătoare

Orașul Moldova Nouă în haine de sărbătoare

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost prezent, luni, 4 decembrie, în mijlocul preoților și credincioșilor din Protopopiatul Moldova Nouă. În această zi, Biserica Ortodoxă Română a pomenit-o pe Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor, a geologilor și a arhitecților.

Cu prilejul pomenirii Sfintei Mucenițe Var­vara, ocrotitoarea minerilor, a geologilor și a arhitecților, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, a săvârșit Sfânta Liturghie la demisolul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, oraș minier. La sfânta slujbă au participat toți preoții din Protopopiatul Moldova Nouă și s-au împărtășit cu Sfintele Taine, împlinind astfel comuniunea euharistică, așa cum este tradiția în Episcopia Caransebeșului în Postul Nașterii Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii ierarhul a hirotonit preot pe diaconul Valentin Costea pe seama Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Bocșa. La finalul slujbei, Corul Poliției de Frontieră din Moldova Nouă a susținut un concert de colinde. În continuare, Preasfinția Sa a săvârșit o slujbă de pomenire pentru minerii adormiți în Domnul din această zonă, la monumentul ce se află în vecinătatea Bisericii, ridicat în cinstea acestora.

De asemenea, tot luni, 4 decembrie, chiriarhul a sfințit o troiță amplasată la intrarea din­spre Oravița în orașul de pe Clisura Dunării. „Am chemat-o astăzi în ajutorul nostru pe Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea tuturor minerilor și implicit ocrotitoarea acestui oraș minier, pentru că aici foarte mulți oameni au lucrat în minele de cupru și celelalte mine din împrejurimi pentru a-și întreține familiile. Am fost împreună cu autoritățile locale și cu foarte mulți credincioși, care au ținut să vină la biserică alături de preoții parohi de pe raza Protopopiatului Moldova Nouă. După Sfânta Liturghie am săvârșit o slujbă de pomenire pentru minerii care au suferit moarte năprasnică, trecând la cele veș­nice în accidente în subteran. Am binecuvântat și crucea monument care va îmbrățișa de azi înainte pe toți cei ce vor ieși sau vor intra în orașul Moldova Nouă. Îi mul­țumim lui Dumnezeu pentru această lucrare frumoasă și Îl rugăm pe mai departe să binecuvânteze calea Postului Crăciunului și să ne ajute cu inimă curată și smerită să ne închinăm în fața Pruncului Divin”, a subliniat Părintele Episcop Lucian. Duminică, 3 decembrie, Preasfințitul Episcop Lucian a participat la lansarea volumului părintelui Remus Căta intitulată: „Monografia Parohiei «Sfinții Împărați Constantin și Elena» din Moldova Nouă - istoric și activitatea administrativ-gospodărească”. Evenimentul s-a desfășurat în biserica parohială, iar cu acest prilej, ierarhul a săvârșit Acatistul Sfintei Mari Mucenițe Varvara, precum și o slujbă de Te Deum.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!