Banat
Orașul Timișoara în sărbătoare

Orașul Timișoara în sărbătoare

Răzvan Fibișan, 05 August 2017

Timp de trei zile, în orașul de pe Bega se desfășoară o serie de manifestări ce mar­chează împlinirea a 98 de ani de la instalarea adminis­trației românești. În aceste zile, timișorenii au parte de concerte muzicale și de diverse programe sportive.

Manifestările au debutat în Piaţa Petru Maior, cu o depunere de coroane la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat în fruntea trupelor române care au intrat în Timişoara la 3 august 1919. Apoi, în Piaţa Unirii, a avut loc o ceremonie publică prin care s-au marcat 98 de ani de la unirea Banatului cu România şi, totodată, de la instaurarea administraţiei româneşti în Timişoara.

După intonarea Imnului națio­nal a urmat un ceremonial religios, oficiat de pr. Marius Sfercoci, inspector eparhial, alături de preoți militari ai Garnizoanei Timișoara. Cu acest prilej părintele Marius Sfercoci a transmis mesajul de binecuvântare și de felicitare al Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru toți timișorenii, care în aceste zile sărbătoresc un eveniment major din viața urbei.

„Imaginile vremii care au surprins evenimentul de importanță majoră au prins viață prin condeiul celor care au relatat actul istoric. Astfel, de la intrarea în oraş, coloana militară a fost urmată de sute de călăreţi bănăţeni, care se îndreptau spre biserica ortodoxă română din Fabric. În faţa ei, pe un Altar improvizat, protopopul Ioan Oprea, asistat de şase preoţi, a oficiat o ceremonie religioasă. Răspunsurile liturgice le-au dat sutele de corişti români veniţi din satele învecinate. În cuvinte de aleasă simţire, protopopul Oprea a salutat armată română, spunând: «V-am aşteptat cu dor şi astăzi vă întâmpinăm cu braţele deschise pe meleagurile mănoase ale Banatului!». Iar colonelul Economu a răspuns: «Dumnezeu a fost totdeauna în inimile românilor, în inimi curate, cu sentimente valabile, şi ne-a învăţat ca românul să se iubească şi să nu trăiască despărţit».

Ulterior trupele regale s-au îndreptat spre Piața Domnului, care a și primit numele Piața Unirii, unde au fost întâmpinate de primul prefect român al județului Timiș-Torontal, doctorul Aurel Cosma, care a adresat un cuvânt de bun venit colonelului Economu și trupelor române”, a spus părintele Marius Sfercoci.

După alocuțiunile oficialităților locale și județene a urmat defilarea gărzii de onoare a Garnizoanei Timișoara. La finalul manifestării din Piața Unirii a avut loc un concert în aer liber, oferit de fanfara militară a garnizoanei.

Recunoștință și apreciere

 La ora 13:00, în sala de consiliu a Primăriei Municipiului Timişoara a avut loc întrunirea, în ședinţă festivă, a consiliului local, unde a fost decernat titlul de cetăţean de onoare mai multor personalități timișorene, care au vitalizat viața culturală a Banatului. Cei care au primit acest titlu onorant au fost: 1. Maria Pongracz Popescu - prozator, publicist, traducător şi istoric literar, secre­tar-adjunct al filialei Timişoara a Uniunii Scriitorilor din România. De-a lungul anilor, Maria Pongracz Popescu a condus cenacluri literare române, maghiare şi germane, contribuind decisiv la îmbogățirea vieţii culturale timişorene. 2. Prof. dr. ing. Nicolae Budişan, profesor emerit al Universităţii Politehnica din Timişoara, cercetător în domeniul electrotehnicii şi al automatizărilor și un pionier în domeniul echipamentelor electrice şi de automatizare a sistemelor de conversie a energiilor neconvenţionale. Membru de Onoare al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, prof. dr. ing. Nicolae Budişan a primit titlul pentru remarcabila activitate ştiinţifico-didactică desfăşurată la nivel local, naţional şi interna­țional. 3. Dr. ing. Tiberiu Dimitrie Babeu, profesor universitar emerit al Universității Politehnica din Timișoara și membru titular (fondator) al Academiei de Ştiințe Tehnice din România. Cu o activitate didactică impresionantă și o bogată activitate de cercetare ştiinţifică, dr. ing Tiberiu Dimitrie Babeu a fost apreciat pentru munca depusă în promovarea municipiului de pe Bega în întreaga lume. Nu în ultimul rând, a fost apreciat și Constantin Lupașcu, distins veteran de război, care a luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Acesta a primit titlul de cetăţean de onoare pentru faptele sale de eroism din perioada 15 ianuarie 1944-21 august 1944 și 22 august 1944-25 octombrie 1945, când a fost prizioner de război în U.R.S.S., fiind decorat ulterior cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial”.

Spre seară, la Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în Galeria Pro Armia din Piaţa Libertăţii, Asociația Artiștilor Plastici „Romul Ladea” a organizat Vernisajul expoziției de pictură dedicată Zilei Timişoarei.

Tot joi, la demisolul Iulius Mall, a avut loc evenimentul „Ziua Timișoarei – 2017”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Timiș. Timișorenii au avut parte de un spectacol de muzică și dans, recitaluri folk și momente de folclor, oferite de elevii mai multor școli din Județul Timiș. Cu această ocazie au fost premiați și parti­cipanții la concursul interjudețean de fotografie „România văzută altfel”, prin care au fost puse în valoare cele mai frumoase locuri din țară. De asemenea, au fost premiați și câștigătorii competiției „Cupa Timișoarei”. Tot pentru a marca Ziua Timișoarei, demisolul Iulius Mall a găzduit expoziția de artă fotografică „Timișoara – orașul florilor”, care cuprinde zece tablouri realizate de artistul plastic Marius Mateaș. Lucrările surprind cele mai importante repere peisagistice ale orașului, îndemnându-i pe vizitatori să străbată orașul prin ochii unui artist.

Timișorenii au sărbătorit prin diverse activități sportive

Sărbătoarea orașului a continuat și vineri, 4 august, când au avut loc diverse programe sportive. La Baza Sportivă Colterm, s-a desfășurat un turneu de minifotbal cu echipe, intitulat „Cupa oraşelor înfrăţite”. Au participat echipe de amatori și echipe de copii de la cluburile locale - categoria de vârsta 10 ani, care reprezintă Municipiul Timişoara şi echipe invitate din oraşele înfrăţite şi partenere cu Timișoara. Partenerii evenimentului au fost: Asociaţia Judeţeană de Fotbal Timiş și Sport Club Municipal Timişoara. Seara, a avut loc un cros nocturn, intitulat „Timişoara, primul oraş electrificat, primul cros noaptea alergat!”. Ajuns la cea de-a șasea ediţie, crosul nocturn este organizat în sistem de participare „open”. Limita de vârstă a concurenţilor a fost de minimum 18 ani. S-au acordat tricouri şi diplome pentru toţi participanţii, precum și vouchere pentru echipamente sportive. Crosul a fost realizat în parteneriat cu Asociaţia Atletic Club Maraton şi cu Sport Club Municipal Timişoara. Seara, în Piața Victoriei, timișorenii iubitori de blues şi jazz au participat la Festivalul „Blues pentru Timişoara”.

 Prin Horărârea de Consiliu Local nr. 217 din 1999, data de 3 august a devenit Ziua Timişoarei. Ziua de 3 august marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara (3 august 1919) şi instaurarea administraţiei româneşti.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!