Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Ordinea în alimentație, esențială pentru sănătatea copiilor

Ordinea în alimentație, esențială pentru sănătatea copiilor

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Otilia Bălinișteanu - 07 Decembrie 2018

Nutriționiștii prezenți la cea de‑a III‑a ediție a Simpozionului regional „Alimentaţie raţională pentru sănătate, desfăşurat zilele acestea la Bucureşti, au atras atenția asupra faptului că reducerea ratei obezității în rândul copiilor trebuie să se facă nu prin introducerea de restricții în regimul alimentar al acestora, ci prin impunerea ordinii în alimentația lor.

Datele statistice arată că în ultimii ani, incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu aceasta şi incidenţa diabetului zaharat tip II. De altfel, riscul de obezitate este asociat cu cel de diabet, cele două afecțiuni fiind asociate.

„Incidenţa obezităţii a crescut foarte mult la copii şi odată cu ea şi incidenţa diabetului zaharat tip II la copii. Obişnuiam să spunem că dacă este copil şi are diabet, clar este tip I, pentru că este din copilărie. Lucrurile nu mai stau aşa, circumferinţa abdominală este un factor de risc pentru dezvoltarea diabetului tip II şi ca medic nutriţionist am contact cu foarte mulţi copii obezi şi într‑adevăr mediul familial contează foarte mult. Nu o să putem ajuta copilul să slăbească dacă părinţii nu sunt dispuşi să facă o schimbare, a declarat Alexandra Alexescu, medic specialist Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice.

Aceasta a mai explicat că este greșită abordarea părinților care impun restricții în alimentație copiilor, în condițiile în care procesul fiziologic de creștere a unui copil se termină undeva în jurul vârstei de 35 de ani. De asemenea, aceasta a exemplificat mai ales „moda” care există în rândul părinților de a nu mai introduce în regimul alimentar al copiilor carnea, proteinele adică.

„Aminoacizii pe care îi găsim în carne stau la baza dezvoltării celulare, fără ei nu ne putem dezvolta corespunzător. Nu trebuie făcute restricţii, trebuie făcută ordine în alimentaţie", a subliniat medicul.

Printre recomandările cele mai importante ale nutriționiștilor, legate de programul alimentar al unei zile, la copii, se numără: mesele regulate, de trei ori pe zi şi două gustări; fiecare compoziţie a mesei să fie adecvată orei la care se servește; evitarea alimentelor procesate, a dulciurilor, a zahărului, și înlocuirea acestuia cu un îndulcitor natural, care nu creşte riscul de insulino‑rezistenţă. O altă recomandare este ca părinţii să gătească mai mult pentru copii.

A mânca sănătos nu înseamnă neapărat a mânca dietetic. Trebuie să ai o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, să nu se facă excese (...) să fie o alimentaţie diversificată. Cred că bolile cauzate de stres provin din alimentaţie sau pot fi combătute cu o alimentaţie sănătoasă. Nu mâncăm suficientă clorofilă, cereale şi cred că mai avem de descoperit cum trebuie să mâncam", La rândul său, Chef John Menumorut, prezent la eveniment, a susţinut că se face o confuzie între alimentaţie sănătoasă şi alimentaţie de regim”, a explicat și bucătarul John Menumorut.

Acesta a menționat că le recomandă elevilor, pentru masa de la şcoală, o serie de preparate care pot fi gătite într‑un timp mai scurt, cum sunt preparatele la grătar sau la cuptor, care pot fi pregătite în avans. De asemenea, pentru masa de prânz, recomandă: broccoli, fasole verde păstăi, salate.

Simpozionului regional „Alimentaţie raţională pentru sănătate a avit loc la Colegiul Tehnic „Mihai Bravu din Bucureşti. Pe lângă nutriționiști, au participat și foarte mulți elevi, dar și profesori, scopul manifestării fiind tocmai îmbogăţirea cunoştinţelor teoretice şi practice legate de modalitatea prin care alimentaţia raţională de zi cu zi să devină obişnuinţă şi conştientizarea în permanenţă a efectului negativ al unei alimentaţii haotice.

Potrivit cifrelor oficiale, în România rata obezității la copii variaza între 5‑10%.