Fotografii: Robert Nicolae

Paraclisul Catedralei Naționale la zi de sărbătoare

Alexandru Briciu, 14 Noiembrie 2017

Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, a fost sărbătorit ieri la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Credincioșii au adus cinstire moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur, așezate spre închinare alături de racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, adusă de la Reședința Patriarhală.

Sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur a început duminică seara, în ajun, prin săvârșirea slujbei Privegherii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Epis­cop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, arhim. Clement Haralam, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale, consilieri patriarhali, preoți și diaconi. După slujbă a avut loc tradiționala procesiune cu moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur în jurul locașului de cult.

Ieri, în ziua de sărbătorire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Credincioșii pre­zenți la slujba de hram s-au închinat la moaștele Sfântului Ioan Hrisostom, așezate în pridvorul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului alături de racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, adusă special de la Reșe­dința Patriarhală, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal; pr. Valer Ulican, protoiereu al Protopopiatului Sector 5 Capitală; preoți din zona Maramureșului ce au însoțit grupuri de pelerini la hram.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a prezentat succint viața Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, un model desăvârșit al slujitorilor lui Dumnezeu: „Păstorul cel bun își iubește turma și trebuie să-I slujească până la capăt Mântuitorului Iisus Hristos așa cum a făcut-o Sfântul Ioan Gură de Aur. Iertarea pe care sfântul a propovăduit-o mereu este singura cale într-o lume aflată în permanentă tulburare, din vremea lui și până la sfârșitul veacurilor. Iertarea pe care a avut-o Sfântul Ioan Gură de Aur trebuie să o aibă toți păstorii de suflete. El îi reprezintă pe toți slujitorii Bisericii care luptă pentru păstrarea tezaurului ei de cult, pentru păstrarea cuvintelor Evangheliei și a tradiției care vine din primele veacuri până la noi. Îi reprezintă pe acei atenți slujitori ai Bisericii de pe toate treptele ei de slujire, care nu se înfricoșează nici înain­tea împăraților, nici înaintea celor vremelnici”. În încheiere, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a transmis binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru slujitorii și credincioșii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

500 de pachete pentru muncitorii de pe șantierul Catedralei Naționale

La finalul Sfintei Liturghii, binefăcătorii care au sprijinit lucrările de continuă înfrumu­sețare a Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au primit Ordinul „Sfântul Ioan Gură de Aur”: George Becali, Dudu Prevenda, Cristian Prevenda, Costin Zdru și Ioan Timiș. Prea­sfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, care ieri a împlinit 51 de ani, a primit din partea clericilor slujitori la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului un aranjament floral. Răspunsurile la strană la slujba Privegherii din ajun și la Sfânta Liturghie în ziua sărbătorii Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur au fost oferite de grupul psaltic Anastasis al Paraclisului Catedralei Mântuirii ­Neamului.

Pelerinii maramureșeni din Săcel, Săliștea de Sus, Ieud și Borșa și ardelenii din Jibou, jud. Sălaj, au pregătit, împreună cu voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, 1.000 de pachete pentru credincioși și 500 de porții de hrană caldă pentru muncitorii de pe șantierul Catedralei Naționale.


Galerie foto:

Lasa un comentariu
Articole asemanatoare
Momentan nu exista articole asemanatoare!

Arhivă ediții

Contactează-ne!