Părintele Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos a conferenţiat la Dej

Alex Băieș, 21 Noiembrie 2015

Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi din Dej a organizat luni, 16 noiembrie, la Sala Mare a Primăriei Muncipiului Dej, o conferinţă care l-a avut ca invitat pe părintele Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos. Părintele Damaschin le-a împărtăşit celor prezenţi experienţa sa unică şi impresionantă de propovăduitor al credinţei ortodoxe pe continentul african. „Este porunca lui Dumnezeu ca adevărata credință a noastră să meargă în toată lumea și de aceea El Şi-a trimis ucenicii ca să o propovăduiască”, a spus părintele Damaschin în începutul cuvântului său.
După ce a făcut un scurt istoric al Ortodoxiei în Africa, părintele a vorbit despre eforturile misionare deosebite desfăşurate de Patriarhia Alexandriei pentru răspândirea credinţei ortodoxe în rândul negrilor africani. Monahul athonit a descris situaţia deosebită a ţărilor africane în care a propovăduit vreme de mai bine de 25 de ani – situaţie marcată de sărăcie cruntă, epidemii grave, conflicte armate şi nenumărate alte greutăţi.
El a explicat, de asemenea, şi felul în care vasta activitate de misionarism apostolic se întrepătrunde cu oferirea de ajutoare materiale localnicilor şi sprijinirea lor pe toate căile posibile. O importantă parte a conferinţei, exemplificată de părinte prin cazuri concrete trăite de el însuşi, s-a referit la lupta cu practicile vrăjitoreşti şi idolatria locală, luptă care ia forme greu de crezut pentru societatea tot mai secularizată. În finalul conferinţei, părintele a răspuns întrebărilor celor prezenţi, oferind şi îndrumări concrete pentru cei care doresc să sprijine misiunea ortodoxă în acele locuri îndepărtate şi atât de sărace. Manifestarea s-a încheiat printr-o proiecţie video, care a prezentat lucrarea misionară în Congo şi pe întreg continentul african.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!