Banat
Părintele Ioan Jidoi a trecut la cele veşnice

Părintele Ioan Jidoi a trecut la cele veşnice

Protos. Iustin Popovici, 08 Noiembrie 2017

Biserica ortodoxă din Radna a fost în ziua de duminică, 5 noiembrie 2017, neîncăpătoare pentru mulțimea de preoți și credincioși, oficialități centrale, județene și locale care au venit să înalțe rugăciuni pentru odihna sufletului părintelui Ioan-Terentie Jidoi, fost paroh la Radna și protopop al Lipovei, trecut la cele veșnice în seara de 2 spre 3 noiembrie. Slujba de înmormântare a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului şi Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Înainte de prohodire, un sobor de preoți din cadrul Protopopiatului Lipova, sub protia părintelui Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului și delegatul Înalt­prea­sfințitului Părinte Timotei, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială din Radna.

După aceasta, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, dimpreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjurați de un sobor de aproximativ 100 de preoți și diaconi din întreaga Eparhie a Aradului și din alte eparhii, au oficiat slujba de înmormântare a părintelui protopop Ioan Jidoi. La slujba de înmormântare au participat și reprezentanţi ai autorităţilor centrale și locale, primarii localităților vecine, repre­zentanți ai altor culte istorice din Lipova și sute de credincioși.

La finalul slujbei, Înalt­preasfințitul Părinte Timotei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a arătat contribuția părintelui protopop Ioan Jidoi la bunul mers al vieții bisericești din cuprinsul parohiilor pe care le-a îndrumat, a protopopiatului, precum și în viața eparhiei, transmițând cuvinte de mângâiere și speranță familiei îndoliate.

Preasfințitul Părinte Siluan a conturat personalitatea vrednicului și jertfelnicului slujitor al lui Hristos de pe vremea când era preot în Chelmac, satul natal al Episcopului din Ungaria. Ierarhul a menționat că și-ar fi dorit să slujească împreună cu părintele în biserica din Radna, unde de atâtea ori l-a invitat, însă Bunul Dumnezeu a rânduit ca pentru prima dată să slujească aici, la plecarea părintelui protopop Ioan spre veșnicie.

Părintele Teodor Faur, coleg de seminar și bun prieten al părintelui Ioan Jidoi, dar și apropiat al familiei sale, a prezentat viața și activitatea părintelui protopop pe parcusul celor 62 de ani, cât i-a rânduit Bunul Dumnezeu să trăiască pe pământ. Părintele Ioan-Terentie Jidoi s-a născut la data de 18 mai 1955 în localitatea Slatina de Criș, comuna Dezna, județul Arad. Cursurile școlii primare și generale le-a urmat la școala generală din orașul Sebiș. În anul 1972 s-a înscris la Seminarul Teologic Ortodox din Caransebeș, iar din 1977 a urmat cursurile Facultății de Teologie din Sibiu. În luna iulie 1978 s-a căsătorit cu tânăra Maria, Dumnezeu binecuvântându-i cu două fete, Adoriana și Raluca. La 1 octombrie 1978 a fost hirotonit preot de către vrednicul de pomenire Episcop Visarion Aștileanu al Aradului, Ienopolei și Hălmagiului, pe seama Parohiei Chelmac, Protopopiatul Lipova, unde a păstorit timp de 16 ani, fiind apoi transferat la Parohia Radna, unde și-a desfășurat activitatea de preot până zilele trecute, când Arhiereul cel Veșnic l-a chemat la o nouă slujire. Datorită multelor sale calități administrative și tactului pastoral, la 1 august 2014 a fost numit de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei protopop al Lipovei, îndeplinind cu multă râvnă și responsabilitate această ascultare.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Ioan Jidoi a fost purtat pe braţe de preoţi în procesiunea de înconjurare a bisericii, iar după aceea cortegiul funerar s-a deplasat spre Cimitirul Eternitatea din municipiul Arad, unde a fost depus spre odihnă veșnică.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!