Memoria Bisericii
Părintele Sinesie Ioja, mărturisitorul din Banat

Părintele Sinesie Ioja, mărturisitorul din Banat

Era preotul bănăţenilor din Rănuşa, până când autorităţile comuniste l-au arestat în ianuarie 1949, pentru că îi ajutase pe cei care luptau împotriva regimului moscovit.

A fost condamnat la 12 ani de temniţă grea şi purtat prin închisorile din Arad, Timişoara, Tg. Ocna şi în lagărul de muncă de la Baia Sprie. Aflat în spitalul-penitenciar al tuberculoşilor de la Tg. Ocna, părintele Constantin Voicescu

spunea despre el că, alături de stareţul Gherasim Iscu de la Tismana, părintele Ioja îi "asista religios" pe fraţii de suferinţă "prin diferite slujbe, mai ales prin taina spovedaniei şi, îndeosebi, prin Sf. Împărtăşanie, adusă de afară prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Majoritatea celor care au murit au primit Sfânta Cuminecătură. Toate acestea se săvârşeau pe ascuns, ferindu-ne de ochii administraţiei şi de urechile turnătorilor. Atmosferă de catacombă! Ceea ce ne întărea sufleteşte şi mai mult". După Tg. Ocna a urmat penitenciarul Văcăreşti. De aici, la 3 august 1958, părintele a intrat în lumea drepţilor.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!