Educaţie
Parteneriate la Politehnica Bucureşti

Parteneriate la Politehnica Bucureşti

Cristina Zamfirescu, 08 Martie 2017

Trei mari firme olandeze, cunoscute pe plan interna­ţional - Fokker, Philips, Ortec -, vor deschide la Universi­ta­tea Politehnica din Bucureşti (UPB) centre de excelenţă şi laboratoare. De parteneriat vor beneficia, pentru început, studenţi ai Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, care vor primi un atestat de absolvire ce le va permite să se angajeze în orice companie de profil din lume.

Trei dintre cele mai cunoscute firme o­lan­­­deze pe plan mon­­­­dial - Fokker (una dintre cele mai mari companii din industria aviatică), Philips (mare producător de electronice, electrocasnice, echipament medical) și Ortec (unul din liderii mondiali în instrumente de detectare a radiaţiilor şi echipament optimizat de analiză şi măsurare) - vor deschide la Politehnica din Bucureşti centre de excelenţă şi laboratoare, a anunţat rectorul instituţiei de învăţământ superior, Mihnea Costoiu. UPB şi compania olandeză Fokker au semnat, la sfârşitul săptămânii trecute, un parteneriat strategic ce vizează în special lărgirea ariei de cunoştinţe şi aprofundarea acestora în domeniul ingineriei aerospaţiale, Facultatea de Inginerie Aero­spaţială fiind principalul beneficiar.

„Acordul deschide colaborarea în domeniile inginerie aerospaţială, electronică, telecomunicaţie şi computere, cu impact foarte mare asupra cercetării din România. Practic, Fokker, Philips şi Ortec - cele trei companii - deschid în Politehnică centrele de excelenţă în cercetare şi laboratoarele lor, primele laboratoare la Facultatea de Inginerie Aerospaţială. (...) Suntem la prima investiţie importantă a unei firme de avioane într-o universitate din România, după foarte mulţi ani”, a declarat Mihnea Costoiu.

Directorul general al Fokker Engineering România și, totodată, preşedinte al Camerei de Comerţ România-Olanda, Sebas­tiaan van Hese, a apreciat că viito­rul succes al României se bazează pe abilitatea de a aduce inovaţie din interiorul ţării.

La rândul său, ambasadorul Regatului Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a subliniat faptul că parteneriatul semnat reuneşte viziuni diferite şi calităţi unice: studenţii, cu ingeniozitatea şi creativitatea, profesorii, cu capacitatea lor de a implica minţile tinere şi de a le stimula interesul pentru anumite subiecte.

„În timp, un astfel de parteneriat va produce un număr crescător de profesori şi studenţi capabili să gândească şi să acţioneze dincolo de metodele şi teoriile tradiţionale, să creeze conexiuni în interesul industriei şi să lucreze armonios cu companii pentru a atinge obiective curajoase. De altfel, am testat deja rezultatele pe o scară mai mică şi am observat că acest tip de parteneriat funcţionează foarte bine”, a declarat diplomatul.
Parteneriatul dintre UPB şi Fokker se va derula pe o perioadă de 10 săptămâni, începând de la data semnării, şi va consta într-un pachet complet de module speciale de pregătire în domeniul ingineriei aeronautice.

În cadrul programului, susţinut de reputaţi profesori şi specialişti ai Fokker, vor fi instruiţi într-o primă etapă 50 de studenţi din anii terminali ai Facultăţii de Inginerie Aerospaţială din cadrul universităţii, dintre care, în urma unei selecţii, numărul acestora se va reduce la jumătate.

La finalul acestui stagiu de pregătire, cei 25 de studenţi vor primi un atestat de absolvire ce le va permite în viitor să se angajeze în orice companie de profil din lume, firma olandeză fiind recunoscută ca lider pe mondial.

La evenimentul organizat de Camera de Comerţ România-Olanda au participat şi reprezentanţii altor două mari companii, de asemenea recunoscute în întreaga lume, Ortec şi Philips, care şi-au propus să dezvolte în viitorul apropiat parteneriate cu Facultatea de Automatică şi cu Facultatea de Electronică din cadrul UPB.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!