Transilvania
Participanții la ITO s-au rugat împreună la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Participanții la ITO s-au rugat împreună la sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului

Ștefan Mărculeț, 10 Septembrie 2018

Peste 3000 de tineri au fost prezenți la Sibiu, la Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși (ITO), care s-a desfășurat în perioada 6-9 septembrie. La sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, tinerii au participat la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac, în cadrul Muzeului ASTRA din Sibiu.

A treia zi din programul Întâlnirii Inter­naționale a Tinerilor Ortodocși (ITO) Sibiu 2018 i-a adunat pe cei peste 3000 de participanți în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Aici au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată pe scena de pe lac și să dea răspunsurile liturgice.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, alături de un sobor de arhierei, preoți și diaconi din care au făcut parte Înaltpreasfințitul Mitropolit Naum de Ruse (Patriarhia Bulgariei), Înaltpreasfințitul Juraj Stranský, Arhiepiscop de Michalovce și Košice (Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehiei și Slovaciei), Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum (Patriarhia Antiohiei), Preasfințitul Nektarios de Arsinois (Biserica Ortodoxă a Ciprului), Preasfințitul Athanasius de Lodz și Poznan (Biserica Ortodoxă a Poloniei), arhimandriți și preoți din Bisericile Ortodoxe surori și din țară.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre semnificațiile sărbătorii din 8 septembrie și despre cinstirea Maicii Domnului în Biserica Ortodoxă.

„Maica Domnului este Biserica vie, care poartă în ea pe Hristos Mântuitorul, apoi, așa cum o vedem în majoritatea icoanelor noastre, prin naștere și creștere Îl arată lumii, zicând cea mai scurtă predică a ei la nunta din Cana Galileii: «Să faceți tot ceea ce Vă va spune El!» Ea nu are o altă Evanghelie, altă învățătură sau un alt testament mântuitor, decât Cuvântul cel pururea viu, luminător și sfințitor al Fiului Său. Să ascultăm de Dumnezeu! Acesta este cuvântul pe care Maica Domnului ni-l șoptește din icoanele sale. Acesta este secretul biruinței vieții noastre. Cerul și pământul trec; lumea aceasta este într-o continuă schimbare; s-au perindat mentalități diferite, imperii, ideologii, stăpâniri de tot felul”, a subliniat ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii ierarhii prezenți și reprezentanții delegațiilor au transmis mesajele către tinerii de la ITO Sibiu 2018 ale întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe surori. Mulți dintre tinerii prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos, iar mai apoi au intonat imnul ITO 2018. Acest moment al celei de-a treia zi din programul ITO 2018 a fost organizat împreună cu Complexul Muzeal Național „ASTRA” din Sibiu.

După Sfânta Liturghie, cei peste 3000 de tineri, alături de însoțitorii lor, au gustat din preparatele gătite în mod tradițional la Muzeul Astra. Sfânta Liturghie, masa și atelierele creative la care au participat, apoi, tinerii, au fost organizate în parteneriat cu Muzeul Astra din Dumbrava Sibiului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!