Patriarhul Ecumenic, onorat la Universitatea Fordham

Mihai Gojgar, 04 Noiembrie 2009

Universitatea Fordham (SUA) a conferit pe 27 octombrie titlul de Doctor Honoris Causa în Drept Sanctităţii Sale, Patriarhul Bartolomeu I al Constantinopolului, pentru „remarcabilele servicii aduse comunităţii lumii şi pentru principiile pe care le susţine“, informează patriarchate.org.

Ceremonia solemnă şi istorică a conferirii acestui titlu s-a desfăşurat în biserica universităţii din campusul Rose Hill (Bronx, New York), în prezenţa a sute de persoane, oficiali ai universităţii, profesori, studenţi, clerici ortodocşi şi romano-catolici, oaspeţi de onoare şi o mulţime de credincioşi.

Titlul a fost decernat de Rev McShane împreună cu John N. Tognino (preşedintele Consiliului de Administraţie) şi s-a săvârşit apoi slujba Polihroniului în onoarea Patriarhului Ecumenic. Sanctitatea Sa a rostit un discurs de primire intitulat „Descoperind prezenţa lui Dumnezeu în lume“, în care a vorbit despre „primatul ecumenicităţii sau al deschiderii într-o lume care aşteaptă de la noi să fim întotdeauna pregătiţi să oferim un răspuns tuturor care ne cer unul, să oferim motive pentru nădejdea noastră“ (I Petru 3, 15). În concluzie, Bartolomeu I a remarcat: „Deschiderea către suflet; deschiderea către altul; deschiderea către creaţie. Epoca noastră cere din partea tuturor deschidere către toţi. Auzim frecvent că lumea în care trăim este în criză. Totuşi, niciodată în istoria omenirii nu au avut oamenii şansa să aducă atâtea schimbări pozitive atâtor oameni doar prin întâlnire şi dialog. Dacă secolul al XXI-lea va rămâne în istorie, o va face prin aceia care s-au dedicat cauzei toleranţei şi înţelegerii“, referindu-se şi la principiile nonviolente ale lui Mahatma Gandhi şi Martin Luther King jr. „Cel mai provocator mesaj este să-ţi iubeşti duşmanul şi să faci bine celor care te urăsc“.

Sanctitatea Sa, Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, se află într-o vizită apostolică în Statele Unite ale Americii. Desfăşurată între 20 octombrie şi 6 noiembrie, vizita a cuprins foarte multe evenimente, printre care întâlniri cu oficialităţi de rang înalt din administraţia americană, o întrevedere cu secretarul general ONU şi participarea la un simpozion pe teme ambientale.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!